Mida teha, kui hammas tuleb ära?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui hammas tuleb trauma tõttu ära, siis on oluline kiire tegutsemine.
Kui hammas tuleb trauma tõttu ära, siis on oluline kiire tegutsemine. Foto: PantherMedia / Scanpix / Andriy Popov

Kui hambaga juhtub trauma, tuleks esimesel võimalusel pöörduda hambaarsti poole ja ühes võtta ka kild või terve hammas.

Olgu tegemist võrkpalli mängimise, rattasõiduga või hoopis surfilaual kulgemisega, sportlike tegevuste ajal võib juhtuda, et hambast tuleb kild ära või saab kannatada suisa kogu hammas, kirjutab Terviseuudised.

«Kui hambaga juhtub trauma, tuleks esimesel võimalusel pöörduda hambaarsti poole ja oluline oleks üles otsida ja alles hoida ka kild või hammas, mis on eraldunud. Samuti tuleks trauma kohta hoida niiskena ning samamoodi hambaga – hammast on võimalik transportida näiteks piima või sülje sees, kuid puudutada tohiks ainult hamba krooni osa,» soovitas Sakala hambaravi arst Kaja Kiige.

Ta lisas, et oluline on hamba päästmiseks on kiirus. «Mida kiiremini pääseb patsient arsti juurde, seda suurem on tõenäosus, et oma hammas õnnestub päästa,» ütles Kiige. Juhul kui enda hambaarsti juurde pole võimalik kiiresti saada, tuleks pöörduda erakorralisse vastuvõttu. 

Loe hammaste tervise kohta pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles