Mida teeb liigne trenn seedimisele?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka trenniga ei tasu üle pingutada, vaid pigem harrastada sedagi mõõdukalt.
Ka trenniga ei tasu üle pingutada, vaid pigem harrastada sedagi mõõdukalt. Foto: PantherMedia / Scanpix / Dmitriy Shironosov

Liigne treening on seotud ägedate ja krooniliste seedetraktiprobleemidega.

Ületreening võib põhjustada soolestiku rakkude kahjustusi ja sooleseina leket, eriti juba olemasolevate seedetrakti patoloogiatega inimestel, kirjutab Med24.

Viidi läbi metaanalüüs treeningu ja seedetrakti tervise seoseid käsitlevate uuringute kohta. Kokku vaadeldi viimase 20 aasta jooksul publitseeritud 62 erinevat uuringut, mis käsitlesid jooksmist, jalgrattasõitu ja jõutreeningut.

Leiti, et treening intensiivsusega 60 protsenti maksimaalsest hapnikutarbimisest kaks või enam tundi järjest on lävi, pärast mida tekivad märkimisväärsed häired soolestiku talitluses. Selle intensiivsuse läve asupaik ei ole seotud isiku eelneva treenituse tasemega.

Liigne treening vallandab seedetrakti rakkudest endotoksiinide lekke, mis vereringesse imendudes võivad põhjustada erinevaid tervisehäireid. Teised liigtreenimisega seotud seedetrakti kahjustuse nähud on suurenenud sooleseina «lekkimine», häirunud mao tühjenemine, peensoole transiidi aeglustumine ja imendumishäired.

Loe metaanalüüsist pikemalt Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles