Millised märgid viitavad puukborrelioosile?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellest pole midagi, kui puugi pea jääb teda välja tõmmates sisse. See tuleb hiljem ise ära, ega ole ohtlik.
Sellest pole midagi, kui puugi pea jääb teda välja tõmmates sisse. See tuleb hiljem ise ära, ega ole ohtlik. Foto: Panther Media / Scanpix / Stefan Schejok

Kui umbes nädala möödudes või veidi hiljem tekib puugihammustuse kohale punetav laik, võib see viidata puukborrelioosile. 

Punetus ei sügele ega valuta, aga see võib laieneda ja olla keskosas heledam, kirjutab tervisenõustamise keskkonnas kliinik.ee dr Tiiu Aug. Ilma ravita püsib punetus, nn migreeruv erüteem, mitu kuud ja selle läbimõõt võib ulatuda mitmekümne sentimeetrini. 

Haiguse esmasümptomiks võib olla ka liigese- ja lihasevalu. Kahjustuvad üks-kaks suurt liigest, nahk liigesel ei puneta, esineb vaid kerge turse. Sageli tekib palavik. Varajasteks närvisüsteemi kahjustuse nähtudeks on näolihaste halvatus, peavalu, oksendamine, nahatundlikkuse vähenemine jäsemetel ja/või kehal, võib tekkida ajukelmepõletik. Südamekahjustust esineb harva. 

Krooniline borrelioos võib avalduda 1–2 aasta möödudes pärast esmast haigestumist. Kõige sagedamini täheldatakse kroonilist nahakahjustust. Statistiliste andmete alusel ei suurenda borrelioos rasedustüsistuste riski. Ravi seisneb pikas antibiootikumikuuris, mille määrab arst.

Loe borrelioosi kohta pikemalt kliinik.ee-st

Kuidas vältida puugihammustusi?

  • Kanna metsa minnes kaitsvat riietust;
  • Kasuta putukatõrjevahendeid;
  • Metsast naastes kontrolli hoolikalt oma nahka. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles