Uuring: kümnest vanemast neli arvavad, et lapse päevitunud nahk näitab head tervist (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste nahk on tundlikum kui täiskasvanul ja vajab suuremat kaitset.
Laste nahk on tundlikum kui täiskasvanul ja vajab suuremat kaitset. Foto: Panther Media / Scanpix / Aleksei Ivanov

Inglismaa meteoroloogiakeskuse ja riikliku tervishoiuteenistuse hiljutisest küsitlusest selgus, et paljud lapsevanemad ei muretse eriti oma laste päikese käes olemise ja UV-kiirguse pärast. 

Uuringust selgus, et ligi neli lapsevanemat kümnest usub väärarusaama, et päevitus lapse nahal näitab lapse head tervist, kirjutab The Guardian. Samuti suhtuvad nad üsna pingevabalt laste päikese käes olemisse. 

Küsitluses osales 1001 lapsevanemat, kel olid kuni 16-aastased lapsed. 34 protsenti neist arvas, et päevitunud nahk kaitseb last päikesepõletuse eest ja 37 protsenti vanematest pidas päevitunud nahka märgiks lapse heast tervisest. 

Ligikaudu 70 protsenti osalejatest arvas, et suvel pruuniks saamine on normaalne. Samal ajal teadis 56 protsenti vastajatest, et pruun nahk on nahakahjustuse sümptom ja seda on mõttekas vältida. 

Igast 20 vastanust üks oli lubanud oma lapsel kasutada solaariumit ning 7 protsenti vanematest olid julgustanud oma last kasutama madala kaitsefaktoriga päikesekreemi. Igast 10 vastajast üks arvas, et laps peaks võtma ära oma päevitusriiete ülemise osa, et nahale ei jääks päevitamisest rante. 

Samas tunnistas 17 protsenti vanematest, kelle laps oli alla 11 eluaasta, et lapsel on esinenud kahe viimase aasta jooksul neli või rohkem korda valusat päikesepõletust. 4 protsenti vanematest tõdes, et nende laps on lausa nii tõsiselt ära põlenud, et ta on sattunud haiglasse. 

Meteoroloogiakeskuse meteoroloog Nigel Acheson toonitas, et vanemad ei tohiks jätta laste nahavähi eest kaitsmist juhuse hooleks. UV-kiirgus on üldiselt kõrgem maikuust septembrikuuni ning ka pilved ei takista seda alati. 

Vanemad peaksid hoolitsema oma beebide ja ka vanemate laste naha eest, sest laste nahk on palju tundlikum kui täiskasvanul ning korduvalt lapseeas saadud kahjustus tõstab tõenäosust, et lapsel tekib hilisemas elus nahavähk, rääkis Inglismaa riikliku tervishoiuteenistuse Lõuna piirkonna meditsiinidirektor Nigel Acheson. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles