Kuus soovitust toidu säilitamiseks sooja ilmaga

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne söögi tegemist tuleb käte pesule kulutada vähemalt 20 sekundit. Kui läheduses pole kraanikaussi, võib käsi puhastada niiskete salvrätikutega, soovitab USA toidu- ja ravimiamet.
Enne söögi tegemist tuleb käte pesule kulutada vähemalt 20 sekundit. Kui läheduses pole kraanikaussi, võib käsi puhastada niiskete salvrätikutega, soovitab USA toidu- ja ravimiamet. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

USA toidu- ja ravimiameti (FDA ehk Food and Drug Administration) teatel paljunevad 4–60-kraadises keskkonnas kiiresti.

Terviseportaal HealthDay vahendab FDA soovitusi haiguste ennetamiseks.

  • Ära sega toorest ja töödeldud toitu omavahel. Ära aseta küpsetatud toitu taldrikule, millel on varem olnud toores liha või mereannid, vaid pese taldrikut enne hoolikalt kuuma vee ja pesuvahendiga. Hoia kööginõud, söögiriistad ja toiduvalmistamise pinnad puhtad.
  • Õues või toatemperatuuril toite marinaadis hoida ei tohi. Marineeritud toite tuleb hoida külmkapis seni, kuni neid küpsetama hakatakse. Marinaadi ei tohi kunagi kasutada kastmena küpsetatud toitudel.
  • Toit tuleb korralikult läbi kuumutada. Ära eelda, et liha grillil on valmis, vaid kasuta küpsetustermomeetrit. Imetajate liha – näiteks sea-  ja loomaliha – sisetemperatuur peaks valmimisel olema 71 kraadi, kanalihal 74 kraadi. Kui termomeetrit ei ole, veendu, et liha ei oleks seest roosa.
  • Ära lase toidul õues seista. Toitu ei peaks toatemperatuuriga keskkonnas hoida kauem kui kaks tundi. Kui temperatuur tõuseb üle 32 kraadi, ei tohiks toit külmakapist väljas olla üle tunni aja.
  • Kuum toit tuleb kuum hoida. Kui kuumana ostetud või küpsetatud toitu pole võimalik süüa kahe tunni jooksul, tuleks see tõsta eraldi anumasse ning enne söömist kuumutada 74 kraadini.
  • Külm toit tuleb külm hoida. Külma toitu tuleb säilitada alla 4,4 kraadises keskkonnas. Toiduga taldrikuid võib tõsta jää peale või jääga täidetud anumasse. Jää sulamisel kalla ära vesi ning lisa juurde jääd. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles