Kehalise haigusega käivad tihti käsikäes vaimsed mured

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese paranemist mõjutab nii tema füüsiline kui ka vaimne tervis.
Inimese paranemist mõjutab nii tema füüsiline kui ka vaimne tervis. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Kroonilisest füüsilisest haigusest on võimalik paraneda märksa kiiremini kui ravida sellega kaasnevat, sageli tähelepanuta jäävat depressiooni või ärevust. 

Vaimse tervise ühenduse Peaasi tegevjuhi ja kliinilise psühholoogi Anna-Kaisa Oidermaa sõnul suurendab füüsilise tervise krooniline haigus kordades tõenäosust haigestuda vaimse tervise häiresse, näiteks depressiooni või ärevushäiresse: «On ju arusaadav, et kui inimene on kaotanud oma hea tervise, tema elukvaliteet on alanenud ja prognoos on ebakindel, suureneb mure tuleviku pärast».

Oidermaa sõnul tuleb keha ja vaimu käsitleda ühtse süsteemina, kus iga osa mõjutab terviku toimimist. «Kui inimesel on lootust ja elutahet, on ta ka motiveeritud selle nimel tegutsema, et ikka edasi elada,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles