Mees pidi mängima ajuoperatsioonil seitse tundi kitarri

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitarrimäng oli operatsiooni õnnestumiseks väga vajalik.
Kitarrimäng oli operatsiooni õnnestumiseks väga vajalik. Foto: Newslions / Swns.com / Scanpix

India mehe Abhishek Prasadi (37) seitse tundi kestnud ajuoperatsiooni oluline osa oli kitarrimäng, sest meedikud püüdsid parandada tema neuroloogilist seisundit, mis pani ta näpud krampi tõmbuma, muutes nii mehe käed kasutuks.

Kirest muusika vastu jättis Prasad oma endise töö ja otsustas hakata muusikuks, kuid veidi pärast seda otsust tundis ta aga, kuidas näpud hakkasid valutama, kirjutab news.com.au.

Mees mängis päevas kuni neli tundi pilli. Arstidel läks aega, et saada aru, et probleem pole mitte kätes endis, vaid närvides. Prasad ise arvas alguses, et asi on väsimuses ja ta harjutab liiga palju. Mees tegi pillimängust 15 kuni 20 päevaks pausi, aga märkas pärast seda, et puhkepaus ei aidanud.

Röntgenpilt mehe ajust.
Röntgenpilt mehe ajust. Foto: Newslions / Swns.com / Scanpix

Mees otsis kümme kuud oma probleemile lahendust. Külastas näiteks erinevaid ortopeede ja käekirurge, kuid keegi ei osanud teda aidata. Eelmise aasta augustis jõudis ta lõpuks neuroloogi juurde, kes diagnoosis tal fokaalse düstoonia.

Mehel olid vastandlikud tunded: ühtpidi oli ta rõõmus, et sai probleemi teada, kuid samas teatati talle, et seda pole võimalik ravida. Lõpuks võttis aga üks teine Jaapanis praktiseerinud arst Prasadiga ühendust ja teatas, et tema saaks teha sellise ajuoperatsiooni, mida Indias varem tehtud pole.

Protseduuri ajal puurisid kirurgid Prasadi koljut ja panid tema ajusse elektroodi, et teha täpsemalt kindlaks, mis osa ravi vajab. Seejärel tehti ajus n-ö väikseid põletusi, et eri osi ühendada. Kitarrimäng oli selle protseduuri läbiviimiseks väga oluline.

Mees selgitas, et ta pidi arstidele kitarrimängu ajal pidevalt tagasisidet andma. Ta pidi rääkima, kas ta tunneb, et nende põletuste ajal oli sõrmedes midagi teistmoodi.

Prasad on õnnelik, et ta saab nüüd oma armastatud instrumenti edasi mängida. Pärast seitsmetunnist operatsiooni harjutaski ta kohe veel pool tundi kitarri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles