Vitamiine müüakse eluohtlikult suurte kogustena

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandeid müüakse sageli liiga suurte ja tervist kahjustavate annustena.
Toidulisandeid müüakse sageli liiga suurte ja tervist kahjustavate annustena. Foto: Z Jan / Panther Media / Scanpix

Kuigi arvatakse, et toidulisandid on kasulikud, tuleb arvesse võtta, et neid müüvad suurfirmad, kelle esmane huvi on äri ning nad ei võta alati arvesse toidulisandite ekspertide nõuandeid.

E-, A-, C- ja multivitamiinide tarbimisel tuleks olla ettevaatlik, vahendab Fox News.

1. E-vitamiin

Riiklikud terviseinstituudid (National Institutes of Health) soovitavad täiskasvanutel E-vitamiini tarvitada 15 milligrammi ehk 22,4 IU-d päevas. Toidulisandite RDAde (Recommended dietary allowence ehk päevane soovitatav kogus) määrad on rajatud lähtuvalt 97–98 protsendi tervete inimeste toitainete vajadusest. Ometi müüakse neid kogustes 200–1000 IU-d tableti kohta.

Jon Hopkinsi ülikool leidis, et inimestel, kes tarvitasid rohkem kui 400 IU-d E-vitamiini päevas, suurenes surmarisk 4–6 protsenti.

Teises suures uuringus leiti, et vastupidiselt väidetavale, E-vitamiini manustamine ei vähenda eesnäärmevähki haigestumise riski. Vastupidi, mehed, kes tarvitasid E-vitamiini, olid altimad eesnäärmevähile.

2. C-vitamiin

Ebaloomulikult kõrge hinnaga C-vitamiini külmetuse ja gripi raviks müüakse tablettidena, pastillidena ja pulbrijookidena. Tavaliselt sisaldavad need 500–1000 milligrammi C-vitamiini ehk 5–10 korda rohkem kui täiskasvanu päevas vajab.

Toidulisandeid kasutatakse, et ennetada külmetushaigusi ning et lühendada haigusperioodi. Esimene väide on aga vale. Kui C-vitamiini tarvitada pikema aja vältel, võib see vähendada põdemise päevi, kuid ei enneta haigestumist. Kui hakata C-vitamiini juba haigestunult manustama, pole sel haiguse kulule mingit mõju.

Lisaks soodustab üleliigne C-vitamiini tarvitamine neerukivide teket.

3. A-vitamiin

A-vitamiini ülemanustamine võib põhjustada iiveldust, oksendamist ja alakõhu valusid. A-vitamiini päevane soovitatav kogus täiskasvanutele on 700–900 mikrogrammi.

Kuigi praeguseni on teada, et selleks, et A-vitamiin mõjuks organismile mürgiselt, tuleb seda tarbida hiiglaslikes kogustes, leiti Ameerika Kliiniliste Toidulisandite Ajakirjas (The American Journal of Clinical Nutrition) avaldatud uuringus, et kahekordne A-vitamiini doos on seotud osteoporoosi ja puusaluu murdudega. Seda inimestel, kellel muud mürgistuse sümptomid puudusid.

4. Multivitamiinid

Ameeriklaste seas on multivitamiinid kõige populaarsemad toidulisandid. Kuigi on ilmunud mitu teaduslikku uuringut, mis kinnitavad multivitamiinide kasulikkust, siis sageli on neis vitamiinide või mineraalainete kogused paigast ära.

Näiteks leiti, et multivitamiinide tarvitamine võib eakatel naistel olla seotud varasema suremusega.

Kaheksa aasta pikkusest uuringust selgus, et multivitamiinid ei avalda mõju südame- ja veresoonkonnahaigustesse haigestumisele ega vaimsele tervisele. Küll aga näitas uuring, et multivitamiinid kaitsevad vähesel määral hallkae ja vähi vastu.

Värskeim uuring, 2016. aastast, näitas vastupidiselt varasematele, et multivitamiinid võivad mõjuda hästi südamele.

Uuringud multivitamiinidest ei ole aga selgepiirilised ning nendest saadav positiivne mõju on kaheldav.

Enne toidulisandite võtmist tuleks konsulteerida arstiga. Kindlaim terviseparandamise viis on aga marjade ja köögiviljade lisamine menüüsse. Need võivad langetada riski haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse, vähki, diabeeti ja kõrgvererõhutõppe ilma kahjulike kõrvalmõjudeta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles