Hiiumaa haigla kuulub nüüd regionaalhaiglale

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalhaigla ühineb Hiiumaa haiglaga, et tõsta seal arstiabi kvaliteeti ning parandada haigla majanduslikku olukorda. Fotol regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu.
Regionaalhaigla ühineb Hiiumaa haiglaga, et tõsta seal arstiabi kvaliteeti ning parandada haigla majanduslikku olukorda. Fotol regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu. Foto: Ilmar Saabas / Scanpix

Hiiumaa haigla ühineb regionaalhaiglaga, et säilitada saarel kvaliteetne eriarstiabi ja leida lahendus haigla majanduslikuks jätkusuutlikkuseks. 

Täna sõlmivad SA Hiiumaa Haigla ja regionaalhaigla ühinemislepingu. Ühinenud sihtasutus hakkab kandma nime SA Hiiumaa Haigla. Kõik töötajad, lepingud, õigused ja kohustused võetakse lepinguga üle. 

Ühinemise järgselt hakkab eriarstiabi ja sellega kaasnevate teenuste korraldamise eest Hiiumaal vastutama regionaalhaigla. Regionaalhaigla juhatuse esimehe Agris Peedu sõnul seisavad regionaalhaigla ja Hiiumaa Haigla ees kaks suurt eesmärki – säilitada saarel kvaliteetne eriarstiabi ja leida lahendus haigla majanduslikuks jätkusuutlikkuseks.

800 000eurone sihtkapital aitab haigla jalule

«Lisame uue sihtasutuse sihtkapitali 800 000 eurot, millega tasutakse haigla laenuvõlad, uuendatakse ligipääsu erakorralise meditsiini üksusele ning soetatakse uut tehnikat. Kuid kindlasti on vaja välja töötada Hiiumaa eristatust ja erandlikkust arvestav rahastusskeem, sest haigla senine rahastusmudel ei ole jätkusuutlik. Koostöö sotsiaalministeeriumiga selles osas juba käib,» rääkis Peedu.

«Kahtlemata võidavad hiidlased võrgustumisest, ühinemise järgselt on regionaalhaiglal otsene vastutus Hiiumaal eriarstiabi korraldamisel, mis tähendab, et Eesti suurim haigla aitab tulevikus leida häid spetsialiste, kes hiidlastele arstiabi annaksid,» ütles Hiiu vallavanem ja SA Hiiumaa Haigla nõukogu liige Reili Rand. Tema sõnul on kohalikul kogukonnal koostöö osas suured ootused ja loodetakse, et ka edaspidi tagatakse kohapeal kvaliteetne arstiabi.

Arstiabi kvaliteeti tõstetakse mitmel tasandil

«Regionaalhaigla on kindlal seisukohal, et Hiiumaa elanikud ja külastajad peavad saama samal tasemel eriarstiabi, kui mandri inimesed,» märkis Peedu. «Hiiumaa haiglas on töötanud ja töötavad ka praegu pühendunud inimesed. Nende panus on hoidnud haiglat elus. Panustades eriarstiabisse ja erakorralisse meditsiini, kuid varasemast enam ka suhetesse Hiiumaa perearstidega, loodame parimal võimalikul moel täita hiidlaste ootusi,» lisas ta. 

«Ambulatoorse eriarstiabi korraldamisel toetume kindlasti tavapärasele arsti-patsiendi otsesuhtlusele, kuid järjest paremini jõuab abi patsientideni näiteks ka e-konsultatsioonide vahendusel,» lisas ta.

Ka erakorralist abi on regionaalhaigla hinnangul parem korraldada tihedamas koostöös haigla spetsialistide ja teenistustega.

Kiirabi tööd Hiiumaal koordineerib juba regionaalhaigla. «Erakorralise meditsiini osakonna valmidus peab ka edaspidi vastama nõuetele ja vajadustele. Kui aga vaja, jõuab patsiendile järele päästehelikopter, mille kliinilised brigaadid mehitab samuti regionaalhaigla,» teatas regionaalhaigla.

Haiglad alustasid koostööd kahe aasta eest

Haiglate tõsisem koostöö sai alguse 2015. aastal. Hiiumaa arstidel ja õdedel avanes võimalus koolitusteks regionaalhaiglas, 2016. aastal alustas Kärdlas tööd regionaalhaigla Verekeskuse välisladu. Hiiumaal perioodiliselt tööl käivate regionaalhaigla arstide arv on samuti kasvanud.

Juuni lõpus asutas regionaalhaigla SA Hiiu Maakonnahaigla. Täna sõlmivad SA Hiiumaa Haigla ja SA Hiiu Maakonnahaigla ühinemislepingu, millega Hiiumaa haigla kui majandusüksus läheb üle regionaalhaigla asutatud sihtasutusele. Täna kogunevad ühinevate sihtasutuste nõukogud, mis peavad ühinemislepingu jõustumiseks selle heaks kiitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles