Lihasööjabakter oleks matkajale peaaegu saatuslikuks saanud

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Streptococcus pyogenes on teatud tingimustel tuntud ka kui lihasööja streptokokk ehk lihasööjabakter.
Streptococcus pyogenes on teatud tingimustel tuntud ka kui lihasööja streptokokk ehk lihasööjabakter. Foto: Wikimedia Commons

32-aastane Florida mees Wayne Atkins taastub praegu lihasööjabakterist, mis oleks äärepealt nõudnud ta elu.

Perekonnaliikme pulmapidustuste ajal USAs New Hampshire'is matkanud Atkins arvas alguses, et mäel liikumine on tekitanud ta jalgadele lihtsalt villid, kirjutab Washington Post. Ville tekib mehel aga sageli, mistõttu ei osanud ta alguses suuremaid terviseprobleeme kahtlustada. Pärast matka oli ka mehe enesetunne tavapärane. 

Tagasi Miamisse pöördudes läks aga olukord hullemaks. Villid ei kadunud ära ja hakkasid hoopis rohkem valutama, kui mees oleks arvanud. Atkinsil tekkis tunne, et ta on haige.

Mees muretses ja pöördus haiglasse, kus selgus, et olukord oli palju hullem, kui ta oleks arvanud. Järgmised kuu aega võitles ta oma elu eest, sest kehas oli lihasööjabakter.

Atkins ei teadnud toona, et A-grupi streptokokk võib jõuda tema kehasse villide kaudu. USA haiguste kontrolli- ja ennetuskeskuse andmetel saab selle bakteri igal aastal 11 000 kuni 13 000 inimest. See bakter võib tekitada veremürgitust või kopsupõletikku. Atkinsi puhul tekitas see nekrotiseeriva fastsiidi, mille puhul bakterid peidavad end inimeste pehmetes kudedes.

Selle bakteri saamine võib olla potentsiaalselt eluohtlik. Igal aastal sureb seetõttu 1100 kuni 1600 inimest. Samas villide kaudu bakteri saamine on haruldane, nii võib selle saada 250 000 juhtumist ühel juhul.

Miami haiglas selgus, et lihasööjabakter on meest hävitamas, kirjeldas Atkinsi seisundit tema ema Karen Gaudrea. Mehe organid hakkasid üles ütlema, probleeme oli nii maksa kui ka neerudega. Samuti tabas teda äge respiratoorse distressi sündroom, mehe kopsud täitusid vedelikuga. Kui ema poega haiglasse vaatama tuli, ütlesid arstid talle, et nad viivad Atkinsi kunstlikusse koomasse.

Dr Jonathan Auerbach ütles, et põhimõtteliselt ei töötanud mehe kehas korralikult ükski organ, kirjutab Fox News. Dr Auerbach lisas, et bakter võib olla surmav, kui seda ei ravita õigesti. Arstid usuvad, et bakter jõudis mehe kehasse villide kaudu.

USA haiguste kontrolli- ja ennetuskeskuse kohaselt suudab lihasööjabakter levida kiiresti, kui ta on kehasse tunginud. Arstid manustasid koomas Atkinsile antibiootikume ja viisid läbi operatsiooni.

New Hampshire'i esindajad teatasid, et mees võis saada bakteri ükskõik kust, sh oma kehast. See pole nende hinnangul otseselt seotud matkamiskohaga. Tagant järele pole võimalik täpselt teada saada, kust mees bakteri sai.

Nüüd teeb Atkinsis koos oma abistajatega vaikselt esimesi samme. Ta vasak jalg on kinni seotud. Mehe ema sõnul on positiivne, et poeg jäi ellu ja tal on siiski jalad alles. Kõik oleks võinud minna palju hullemini.

Atkins ise leiab, et ta oskab nüüd oma elu rohkem hinnata. Pilti mehest näeb siit.


Loe siit, keda ohustab lihasööjabakter ning siit, kas lihasööjabakter on nakkav, kui seda on esinenud tutvusringkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles