USAs teatati esimesest õnnestunud inimembrüo geneetilisest muutmisest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videost, mis näitab kuidas geene muutvad kemikaalid süstitakse inimese munarakku viljastamise momendil, et korrigeerida vigu, mis esinevad mehe spermas.
Kaader videost, mis näitab kuidas geene muutvad kemikaalid süstitakse inimese munarakku viljastamise momendil, et korrigeerida vigu, mis esinevad mehe spermas. Illustratsioon: Kuvatõmmis/Youtube

USAs leidis aset esimene õnnestunud katse geneetilise mõjutamisega eemaldada embrüolt pärilik haigus.

Oregoni tervise- ja teadusülikooli uurijad on teadete kohaselt mõjutanud paljude üherakuliste embrüote geneetilist kooslust kasutades teisendamise tehnikat, mis asendab vigased geenid, vahendab MIT Technology Review.

Shoukhrat Mitalipov, revolutsioonilist genoomi redigeerimistehnikat, CRISPRi (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), kasutava uuringu juht, keeldus tulemusi enne ametliku avaldamist kinnitama, kuid tema meeskonna teadlased ütlesid väljaandele, et nad tõestasid, et vigaseid geene, mis põhjustavad pärilikke haigusi, on võimalik parandada turvaliselt ja edukalt.

Embrüotel lasti areneda vaid mõned päevad, enne kui need hävitati ning teadlastel ei olnud kavatsust neid üsasse asetata. Värskelt avaldatud eksperiment võib sellest hoolimata olla verstapost teekonnal geneetiliselt muudetud inimeste suunas.

Viimase kahe aasta jooksul on muutunud USAs teadusmaailma suhtumine pooldavamaks geneetilistesse mõjutustesse, mida laps saab tulevastele generatsioonidele edasi kanda.

Teadlane, kes oli Oregoni uurimistööga tutvunud, ei arvanud, et uus avastus on veel kliiniliste katsete faasis, kuid pigem tõestas uuring, et selline geneetiline teisendamine oleks võimalik.

Kuna uudiseid võimalusest parandada haigust varjab hirm niinimetatud «disainerbeebidest», siis on olemasoleva tehnoloogia kasutamine ja sellega seonduv uurimistöö suuresti seadusega piiratud.

Vaata ka ingliskeelsest videot, mida tähendab CRISPR tehnoloogia:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles