Värske uuring: liigne suhkur muudab mehed depressiivseks ja ärevaks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsetistesse lisatakse mõnikord liigselt suhkrut.
Küpsetistesse lisatakse mõnikord liigselt suhkrut. Foto: PantherMedia / Scanpix / Marko Volkmar

Teadlased leidsid, et päevas rohkem kui 67 grammi suhkrut tarbinud meestel oli viiendiku võrra suurem risk tujuga seotud häireteks, kui neil meestel, kes tarbisid päevad vähem kui 39,5 grammi suhkrut.
 

Keskmine Briti mees tarbib päevas 68,4 grammi suhkrut, kirjutab Telegraph. WHO soovituste kohaselt on lisatud suhkru tarbimise soovituslik ülempiir kümme protsenti toiduenergiast, mis 2000 kilokalorit sisaldava dieedi puhul on 50 grammi. Eesti elanikud tarbivad suhkrut üle kahe korra rohkem, kuid tunduvalt rohkem kui karastusjookidest saadakse suhkrut kondiitritoodetest ja maiustustest, on kirjutanud toitumisteadlane Tiiu Liebert.

Hiljutine uuring jättis kõrvale ka võimaluse, et tulemusi saab selgitada sellega, et õnnetud mehed söövad lohutuseks suhkrut sisaldavaid toite. Uuringut juhtinud dr Anika Knuppel Londoni ülikoolist rääkis, et suhkrurohke toitumine mõjutab inimese füüsilist tervist mitmeti ning värskest uuringust selgus, et see mõjutab ka inimeste vaimset tervist. Ehk suhkru ja tujuga seotud häirete vahel võib olla seos, seda eelkõige meeste puhul. Naistel selle uuringu järgi seost ei leitud.

Uuringutulemused saadi analüüsides pikaajalist Whitehall II uuringut, kus käsitleti Suurbritannia inimeste vaimseid ja füüsilisi terviseprobleeme. Suhkrutarbimist võrreldi levinud vaimsete probleemidega enam kui 5000 mehel ja 2000 naisel aastatel 1983 kuni 2013.

Osalejad jagati päevase suhkrutarbimise järgi kolme gruppi. Pärast viit aastat olid kõige enam suhkrut tarbinud grupi meestel 23 protsenti suurem tõenäosus levinud vaimsete häirete, näiteks depressiooni ja ärevuse, tekkeks. Seda võrreldes kõige vähem suhkrut tarbinud meeste grupiga.

Kõige enam suhkrut tarbinud meeste rühma liikmed sõid päevas enam kui 67 grammi suhkrut rohkem kui kõige vähem suhkrut tarbinud grupi liikmed.

Dr Knuppel lisas, et suhkrurohkel toidul on täheldatud lühiajalist positiivset mõju tujule. Nii võivadki halvas tujus või kurvad inimesed süüa suhkrut lootuses, et see tõstab nende tuju. Teadlane lisas, et suhkru pikaajaline mõju võib olla nende uuringu põhjal hoopis vastupidine.

Uuring avaldati ajakirjas Scientific Reports.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles