Kui tihti tuleks pesta korduvkasutatavat veepudelit?

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veepudelit tuleks pesta peale igat kasutuskorda kuuma vee ja nuustikuga.
Veepudelit tuleks pesta peale igat kasutuskorda kuuma vee ja nuustikuga. Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Scanpix

Veepudelit peaks pesema iga päev, sarnaselt tee- ja kohvitassidega. Kõige rohkem baktereid leidub pudelites, kuhu veele lisatakse maitseks näiteks, kurki, marju või sidrunit.

Boston Simmonsi kolledži bioloogia professor doktor Elizabeth Scott ütles, et inimesed eeldavad, et kuna pudelisse pannakse puhast vett, siis on ka pudel puhas, vahendab Global News.

Bakterid ja mikroobid kogunevad aga pudelile ja pudelisse selle kokkupuutel käte ja suuga. Nii moodustub pudeli sisepinnale bakterikiht.

Bakterid vajavad eluks vaid soojust ja niiskust

Kanada mikrobioloogi Jason Tetro sõnul on mikroorganismidel paljunemiseks vaja ainult sooja keskkonda, toitaineid – näiteks sülge – ja vett. «Seda kõike leidub sinu veepudeli ümber,» ütles Tetro.

Värske Treadmill Review uuringu kohaselt on keskmisel veepudelil umbes 313 499 CFUd (colony-forming units of bacteria) ehk bakterite kolooniat moodustavad ühikut, samal ajal kui kodulooma mänguasjal on 2 937 CFUd.

Treadmill Review uuris kahtteist veepudelit. Bakterite sisaldused pudelites olid järgmised:

  • Libisevalt avatava korgiga veepudelid – 933 340 CFUd
  • Tõmmatava korgiga avatavad pudelid – 161 971 CFUd
  • Keeratava korgiga pudelid – 159 060 CFUd
  • Kõrrega pudelid – 254 CFUd

Uuringujärgselt on kohas, mida su huuled pudelil puudutavad, rohkem kui 900 000 CFUd ruutsentimeetri kohta.

Pajud baktereid on kahjutud

Scoti  ja Tetro hinnangul on baktereid pudelil siiski vähem. «Enamik bakteritest on tõenäoliselt kahjutud mikroobid, kuid osad on pisikud või patogeenid,» ütles Scott. Ta tõi ohtlike bakteritena välja stafülokoki ja streptokoki, külma ja gripiviirused, mononukleoosi, meningiidi, mumpsi, herpese ja noroviiruse.

«Kui bakterid aina paljunevad, võib ajapikku vee maitse muutuda,» ütles Tetro. Bakterid paljunevad tema sõnul märgadel pindadel tundidega.

Mõne päevaga võib pudeli põhja – mida kõige harvemini puhastatakse – tekkida settekiht. Kui pudelit kellegi teisega jagada või lisada vette kurki, sidrunit või marju on paljunevaid baktereid anumas rohkem.

Puhastada tuleks kuuma vee, vahendi ja nuustikuga

Ekspertide sõnul tuleks korduvkasutatavat pudelit pesta peale igat kasutust. Tetro ütles, et pudelit tuleks loputada 71kraadise veega. Kui pesta 55kraadise veega, tuleks lisaks kasutada seepi ja lappi või nuustikut ning pärast korralikult loputada. Pudelit võib pesta ka nõudepesumasinas.

Pärast pesemist tuleks see kindlasti kuivatada. «Imelik on, et inimesed ei tule selle peale, et pudelit tuleb sageli pesta. Kohvi- või teetassi ju teistkordselt ilma pesemata ei kasutataks,» lausus Scott. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles