Mida teha vanade ravimitega?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enam ei pruugi meeleski olla, milleks kapis seisvaid ravimeid kasutati.
Enam ei pruugi meeleski olla, milleks kapis seisvaid ravimeid kasutati. Illustratsioon: Panthermedia/Wavebreakmedia

Vananenud ja kasutamata ravimeid ei pruugi enam kunagi vaja minna, samal ajal võivad need valesti hoiustatuna põhjustada kahju nii inimesele kui ka keskkonnale.

Külmkapis, vannitoas või kappides vedelevad vanad ravimid ei võta ainult kasutult ruumi, vaid võivad olla potentsiaalsed ohtlikud nii inimestele kui ka keskkonnale, kirjutab abc

Koostisosad ei pruugi enam aktiivsed olla, seega ei pruugi ravimid mõjuda, vaid hoopis halba enesetunnet põhjustada.

Mida teha koduste ravimijääkidega?

a) Viia ravimid apteeki.

b) Viia ravimid kohalikku ohtlike jäätmete vastuvõtupunkti.

Mõlemal juhul võetakse elanikelt ravimid vastu tasuta. Võimalusel tuleks eelistada apteeki, sest neil on kohustus kõlbmatud ravimid vastu võtta ja korraldada nende ohutu hävitamine kirjutatakse ravimiameti kodulehel. 

Ohtlike jäätmete vastuvõtupunkti viimisel tuleks eelnevalt veenduda, et seal ravimeid vastu võetakse. Erinevalt apteekidest puudub linna või valla hallatavates ohtlike jäätmete kogumispunktides automaatselt õigus vastu võtta ravimijäätmeid.

Narkootilise või psühhotroopse toimega ravimid, nt tugevatoimelised valuvaigistid, tuleb igal juhul viia apteeki. Üleantavad ravimid võiksid jääda originaalpakenditesse.

Viimastel aastatel on keskkonnast, peamiselt veest, avastatud järjest enam ravimite toimeainete jääke. Kuigi kontsentratsioon on madal ja enamik ravimeid laguneb kiiresti, ei ole paljud ravimid biolagunevad ja võivad lõpuks jõuda joogivette või mõjuda halvasti veeorganismidele. 

Aktiivsed koostisosad kaovad ravimitest kiiresti ning ravimid on tehtud spetsiaalsetes tingimustes hoidmiseks. Enamik kodusid neid tingimusi aga ei täida.

Millised on parimad tingimused ravimite hoiustamiseks?

  • Kuiv, jahe ja pime koht – ideaalne on õhutihe konteiner või karp
  • Alati väljaspool laste ja loomade käeulatust
  • Vannitoakapp ei ole ravimitele parim niiskuse ja soojuse tõttu
  • Hea paik ei ole ka köögikapp ahju läheduses ning külmkapi kohal.

Seega, kui oled hoidnud kasutamata antibiootikume või retseptiravimeid «igaks juhuks» alles, on aeg neist vabaneda. Samuti tuleks kontrollida levinud käsimüügiravimite nagu köhasiirupi, paratsetamoolitablettide ning kreemide ja salvide säilivustähtaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles