Suvi kasvatab sündide arvu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsekasvatamiseks peab olema valmis ka vaimselt.
Lapsekasvatamiseks peab olema valmis ka vaimselt. Foto: Panther Media / Scanpix / Craig Robinson

Tartu ülikooli kliinikumi ja Lääne-Tallinna keskhaigla andmetel sünnib neil suvel keskmisest rohkem lapsi, Ida-Tallinna keskhaiglas pole praegu sünnitajaid rohkem kui tavaliselt.

Suvekuudel keskmisest 15–20 last rohkem

«Suveperioodil on talveperioodiga võrreldes tõepoolest rohkem sünnitajaid,» ütles Lääne-Tallinna keskhaigla avalike suhete osakonna juhataja Oksana Boiko. Tema sõnul on Pelgulinna sünnitusmajas keskmiselt 8–10 sünnitust päevas.

Ka Tartu ülikooli kliinikumi naistekliiniku sünnitusosakonna vanemämmaemand Sirje Kõvermägi ütles, et suvekuudel sünnibki tavapärasest veidi enam lapsi – umbes 15–20 last rohkem kui on keskmine laste sündide arv aastas.  

Eelmisel aastal sündis kliinikumis juunikuus 224 last ja tänavu juunis oli see arv täpselt sama. Möödunud aasta juulikuus tuli seal ilmale 225 last ja sel aastal 234 last. Augustikuusse prognoosib kliinikumi naistekliinik juuni- ja juulikuule sarnast sündide arvu.

«Ette vaadates võib öelda, et rohkem lapsi (üle 200 lapse kuus) võib sel aastal sündida ka aasta lõpu poole, oktoobris ja novembris,» lausus Kõvermägi.

Sünnituste arvu kasvuks ollakse valmis

Suvine sünnituste arvu tõus on TÜ kliinikumi ja Lääne-Tallinna keskhaigla hinnangul tavapärane. «Suurem sündide arv ei ole midagi erakorralist ning kõigile sünnitajatele jagub nii voodikohti kui ka personali,» lausus Kõvermägi.

Ka Boiko sõnul on sünnituste arvu kõikumine täiesti tavapärane ja korduv nähtus igal aastal. «Oleme selleks valmis,» lisas ta. Pelgulinna sünnitusmajas on 35 kohta. Sünnitajate arv juulis oli keskmisest suurem vaid üksikutel päevadel. «Näiteks 18. juulil tuli meie sünnitusmajas ilmale 23 last,» lisas ta. Sünnituste arvu kasv üldiselt sünnitusmaja korraldust ei mõjuta.

Pelgulinna sünnitusmajas tuli juulis ilmale 338 last, nendest poisse oli 166 ja tüdrukuid 172. Kaksikuid oli juulikuus kaks paari ja mõlemad olid segapaarid: poiss ja tüdruk.

Erakorraline abi – ettearvamatud vahetused

«Sünnitusosakonnas on alati palju tööd – tegeleme siin nii sünnitajate kui ka juba ära sünnitanud emade ja nende peredega,» rääkis Ida-Tallinna keskhaigla sünnitusosakonna ämmaemandusjuht Grethel Tarmas. Tööpuuduse üle osakonnas kurta ei saa, kuid sünnitajaid ei ole praegusel ajal rohkem kui tavaliselt.

Tarmas lisas, et sünnitusabi on oma olemuselt erakorraline abi ehk valves olev personal ei tea kunagi ette, milliseks nende vahetus kujuneb, näiteks kui palju on sünnitajaid või kui palju lapsi tuleb oma vahetuse jooksul ilmale aidata.

Personali töö on tema sõnul  aga hoolikalt planeeritud ning iga töölõik peab olema personaliga kaetud, et tagada sünnitajate ja nende perede heaolu kogu haiglasoleku vältel.

Juunis sündis ITKs 375 last ja juulis võeti vastu 357 last ehk 18 võrra vähem. Kokku on seitsme kuuga sündinud 2441 last ehk keskmiselt 349 last kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles