Neli asja, mida peaksid teadma puukborrelioosist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tunned, et oled suvel gripis, ei tasu oodata, sest tegemist võib olla hoopis puukborrelioosiga.
Kui tunned, et oled suvel gripis, ei tasu oodata, sest tegemist võib olla hoopis puukborrelioosiga. Illustratsioon: jiri Plistil/Panthermedia/Scanpix

Praegusel puukide kõrghooajal on hea teada ohtlikest haigustest, mida võivad levitada putukad. Üks nendest on puukborrelioos, millele ei ole vaktsiini, kuid mida on võimalik ravida.

Eesti on puukborrelioosi leviku endeemiline piirkond ja parim viis haiguse vältimiseks on puukide varane avastamine ja eemaldamine. Portaalis pbs on toodud välja pisut teavet borrelioosist, millega tutvumine annab haigusest selgema pildi.   

Kuigi inimestele ei ole vaktsiini, saab ennast puukborrelioosi eest kaitsta

Puugid armastavad niiskust. Oma aia saad puukidele ebameeldivamaks muuta, kui eemaldad sealt märjad lehed ja võsa. Matkates tuleks kanda pikki pükse ning püsida enamasti matkarajal, mitte kõndida pikema rohu sees. Pärast matkamist tuleks teha üle kogu keha kohe puugikontroll. Kuna mõni puuk on väga väike, tuleks lihtsalt vaatamise asemel kontrollida ka käega katsudes. Nähes kehal puuki, peab selle kohe eemaldama.

Punane lööve ei ole alati kõige kindlam märk

Kuigi paljud inimesed proovivad borrelioosi tuvastada punase ringikujulise lööbe järgi, siis ei ole iga punane ring nahal ilmtingimata märk borrelioosist. Pigem on lööbe suurus see, mis loeb, muret tasuks tunda üle 2,5-sentimeetriste laikude üle puugihammustuse kohas. Kui punetuse läbimõõt märkimisväärselt suureneb ja puugihammustus leidis aset 3–14 päeva enne seda, võib seda lugeda puukborrelioosi tunnuseks.

Teised borrelioosi sümptomid on palavik, külmavärinad ja valutav tunne terves kehas. Kui tunned, et oled suvel justkui gripis, ei tasu arsti juurde pöördumisega oodata, sest tegemist võib olla hoopis puukborrelioosiga.

Kliimamuutus võib puukborrelioosi levikut mõjutada, kuid mitte nii, nagu võiks arvata

Puukidele ei meeldi kuiv ja põuane kliima. Kui külmema kliimaga piirkonnad muutuvad soojemaks, saavad neist paremad elupaigad ka hiirtele, kelle geograafiline leviala suureneb. Arvestades seda, et hiired on kõige tüüpilisemad puukborrelioosi bakteri kandjad, siis tähendab see ka haiguse leviala suurenemist. Kliima soojenedes võib haigus kanduda üle teistesse aastaaegadesse ning nn puugiaeg kestab kauem.

Mõnikord võib keha tekitada püsivad puukborrelioosi sümptomid

Inimese immuunsussüsteem on loodud haiguste, nagu puukborrelioos, vastu võitlema. Kuid on leitud aina rohkem tõendeid, et keha võib muutuda haiguse vastu autoimmuunseks ning käivitada püsivad borrelioosi sümptomid. See pikaajaline borrelioos, mida kutsutakse ka krooniliseks borrelioosiks, mõjutab umbes kümmet protsenti patsientidest, kes ei parane esialgse raviga täielikult. Kuna sellise reaktsiooni täpne põhjus ei ole veel teada, ei leidu kroonilise borrelioosi vastu ka ravi.  

Loe borrelioosi kohta pikemalt ka tervisenõustamise keskkonnast kliinik.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles