Viis müüti imetamisest, mis paika ei pea

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnaga imetamine ei mõjuta rindade kuju.
Rinnaga imetamine ei mõjuta rindade kuju. Foto: Steffi K Photography / SWNS.com / Panthermedia /Scanpix

Kuigi ekspertide sõnul on rinnapiim parim võimalik toitainete allikas vastsündinule, jääb otsus last rinnaga imetada või mitte ikkagi emale.

Health24 kirjutab viiest rinnaga imetamisega seotud müüdist. 

1. Imetamise ajal võin süüa mida tahan, ma põletan kõik kalorid

Lõuna-Aafrika dietoloogia ühenduse (Association for Dietetics in South Africa ehk ADSA) eestkõneleja Zelda Ackermani sõnul peab ema imetamise ajal tasakaalustatult toituma, seejuures piirama kiirtoidu ja magusa koguseid.

Ackermann ütles, et tervislikult toituda tuleb juba lapse pärast. Ta lisas, et kui arst lubab, tuleks ka trenni teha.

2. Imetamine tuleb jätte pooleli, kui laps on haige

Ära lõpeta imetamist, kui laps haigestub. Imetamine on loomulik viis anda lapsele vajalikus koguses vedelikku ja toitaineid, eriti siis kui ta on haige. Ühtlasi aitab see tõsta lapse immuunsust, sest rinnapiimas sisalduvad antikehad.

3. Mul on väiksed rinnad, seega mu keha ei tooda piisavas koguses piima

Olenemata rindade suurusest sisaldavad need enamasti sama palju piimatootvaid rakke.

«Imetamiseks vajalik kude kasvab raseduse ajal ning rindade suurus rolli ei mängi,» ütles rahvusvahelise laktoosi ühenduse (International Lactation Consultant Association) esinaine Judith Lauwers.

4.  Imetamine muudab rindade kuju

Imetamine ei muuda rindade kuju – kuju muutub hoopis raseduse ajal. Rindade suurus kahekordistub raseduse ajal, olenemata sellest, kas last imetatakse või ei. Rindade suuremaks muutumine muudab rinda toetavad lihassidemed nõrgemaks. 

5. Kui lapsele anda pudelipiima, siis ta rinda enam ei taha

Täiesti loomulik on kord anda rinda ja teinekord jälle pudelist piima. Siiski, pudeliga toita ei tohiks enne, kui lapsel on rinnasaamine täiesti selge. Tavaliselt juhtub see umbes kuuenädalaselt. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles