Instagrami pildid võivad peita märke tõsisest vaimsest probleemist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parempoolsel pildil domineerivad sinised, hallid ja tumedad toonid iseloomustasid depressiooniga diagnoositute postitusi Instagramis.
Parempoolsel pildil domineerivad sinised, hallid ja tumedad toonid iseloomustasid depressiooniga diagnoositute postitusi Instagramis. Illustratsioon: EPJ Data Science

Värskelt avaldatud uuringus analüüsiti inimeste Instagrami pilte ja tuli välja, et depressiooni põdevate inimeste postitustes oli teatud seaduspära. 

Täna avaldatud uuringus leidsid uurijad algorütmi, mis märkis ära põhilised tunnused inimeste Instagrami kontodel, mis aitasid arstidel tõhusamalt depressiooni diagnoosida, kirjutab Quartz

Chris Danforth Vermonti ülikoolist ja Andrwe Reece Harvardi ülikoolist vaatlesid ligi 44 000 Instagrami fotot, mille olid postitanud 166 uuringus osalejat, kellest 71-l oli varem depressioon diagnoositud. Uurimistiim lõi tehnilise abivahendi, mis analüüsis postitusi ja tuvastas depressiooni varasemates uuringutes avaldatud markerite abil, nagu depressioonis inimeste kalduvus eelistada hallimaid, tumedamaid värve ja näidata vähem märke sotsiaalsest aktiivsusest. Uurijate arvates näitas väiksemat sotsiaalsust nägude puudumine piltidest.

Nad leidsid, et nii enne kui ka pärast diagnoosi panemist kaldusid depressiooni käes kannatavate inimeste postitused sisaldama rohkem siniseid, tumedaid või halle toone kui tervete inimeste omad. Nagu ilmnes, siis depressioonis inimesed postitasid harvemini pilte, kus esinesid näod. Kui aga tervete inimeste piltidel olid näod, siis kaldus piltidel olema rohkem inimesi, kui vaimse tervise probleemide käes vaevlejatel. Uuringu autorid ei analüüsinud, kellest pildid olid, seega ei saanud nad teada, kas depressioonis olijad postitasid rohkem endast pilte.

Depressioon pani inimesed piltidele vähem filtreid lisama. Kui nad aga kasutasid filtreid, siis võrreldes vaimselt tervete inimestega valiti eriti tõenäoliselt Inkwell, mis muudab fotod mustvalgeks. Ilma depressioonita inimesed eelistasid märgatavalt rohkem filtrit Valencia, mis andis piltidele päikselise ilme.

Uurijad leidsid, et nende disainitud vahendi abil võis täpselt tuvastada depressiooni 70 protsendil juhtudest. Ülevaade uuringust, mis analüüsis arstide depressiooni diagnoosimist leidis, et arstid tuvastasid depressiooni vaid 42 protsendil juhtudest.

See on üks paljudest eksperimentidest, mis kasutab tehisintellekti vaimse tervise seisundite diagnoosimisel. Firma NeuroLex Diagnostics töötab abivahendite kallal, mis tuvastab märku andvad mustrid ja eripärasid kõnes, mis aitavad diagnoosida skisofreeniat, Alzheimeri ja Parkinsoni tõve.

Rakendus Ginger.io otsib nutitelefoni tegevusest märke depressioonist ja ärevusest, viies kasutajad terapeudiga ühendusse, kui märkavad, et nad ei ole mõnda aega majast lahkunud või sõpradega rääkinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles