Viis põhjust, miks saad päikesepõletuse hoolimata sellest, et kasutad päikesekreemi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Arne Trautmann

Sa määrid end rannas päikesekreemiga hoolikalt kokku, kuid nahk põleb ikka ära? Põhjuseid selleks võib olla mitmeid. 

Päikese eest kaitseb kvaliteetne päikesekreem. Hoolimata kreemi kasutamisest võib aga vahel ikka päikesepõletuse saada, vahendab WFMY News 2:

1.      Päikesekreem on aegunud

Nagu paljudel teistelgi toodetel, on ka päikesekreemil kehtivusaeg. Päikesekreem säilib üldjuhul kuni kolm aastat. Kui sa hoiad kreemi aga otsese päikesevalguse käes – näiteks autos või rannaliival, on säilivaeg lühem.

Kui kreem lõhnab halvasti, siis on alati kindlam see ära visata ja osta uus.

2.      Sa tarbid päikese käes viibides alkohoolseid jooke

USA Harvardi meditsiinikooli uuring näitas, et inimesed, kes jõid päikese käes viibides rohkem kui viis alkohoolset jooki, said 22 protsenti suurema tõenäosusega päikesepõletuse. Uuringus osales 300 000 inimest.

 Lisaks sellele unustavad inimesed tihti alkoholi tarbides päikesekreemi uuendada.

3.      Sa tarbid antibiootikume

Doktor Mona Gohara sõnul, kes on dermatoloogia pearesident Yale’i ülikoolis, suurendab antibiootikumide tarbimine tundlikkust ultraviolettkiirguse osas. Pärast ravimikuuri lõpetamist läheb umbes kuu aega, et tundlikkus kaoks.

4.      Sul on mõni autoimmuunhaigus

Haigused nagu luupus, reumatoidartriit ja Crohni tõbi võivad põhjustada naha tundlikkust päikese käes. Sellepärast tuleb nende haiguste puhul päikesega eriti ettevaatlik olla.

5.      Sa arvad, et riided kaitsevad sind

Tavaline puuvillane särk on samaväärne tasemega SPF 7. Kui sul on plaanis pikalt päikese käes viibida, siis on soovitatav panna päikesekreemi ka särgi alla ning loomulikult katmata kehaosadele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles