Tõde või müüt: liigesevalu põhjustab ilmamuutus? (1)

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste sõnul võib liigesevalu olla seotud õhurõhu muutustega, kuid vihmast ilma süüdistatakse põlvevalus pigem seetõttu, et sompus ilm on meeldejäävam kui päikseline.
Teadlaste sõnul võib liigesevalu olla seotud õhurõhu muutustega, kuid vihmast ilma süüdistatakse põlvevalus pigem seetõttu, et sompus ilm on meeldejäävam kui päikseline. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Paljud inimesed arvavad, et nende liigesevalu ennustab ette ilmamuutust või tuleneb sellest. Teadlased nõustuvad osaliselt.  

Plos One avaldas värske uuringu, mille kohaselt õhutemperatuuri muutustega guugeldatakse enam puusa- ja põlvevaludega seotud küsimusi kui tavalise ilmaga, vahendab NBC News.

Liigeste ravimisele spetsialiseerunud reumatoloogid ja arstid kuulevad patsientidelt sageli, et halb ilm paneb liigesed valutama, kuid teaduslikke tõendeid selle kohta on vähe.

Liigesed valutavad hoopis kuuma ilmaga

Uuringu juhtivautor ortopeedia ja spordimeditsiini professor Washintgoni ülikoolis Scott Telfar ütles, et temperatuuri tõustes lähevad inimesed õue ja on aktiivsemad, mistõttu võivad tekkida liigesevaevused, millele internetist lahendusi otsitakse.

Ühtlasi leidsid teadlased, et vihmase ilmaga puusa- ja põlvevalu teemalised otsingud internetis hoopis kahanesid.

«Pole võimatu, et osa artriiti põdevatest inimestest on ilmamuutustele tundlik, kuid meie uuring näitas, et neid inimesi on väga vähe,» rääkis Telfer.

Ka varasemad uuringud on näidanud väheseid seoseid ilma ja liigesevalu puhul.

Kust müüt pärineb?

Õpetlased rääkisid ilma ja liigesevalu seosest juba 500 aastat enne Kristuse sündi. Hippokrates sõnas, et soistes, vihmastes ja lumistes piirkondades elavatel meestel on õlgades ja rangluudes valu, mis vajab raviks rohtu.

Tefleri arvates on kaua eksisteerinud eelarvamusi raske kummutada. «Iga kord, kui artriidivalu tugevus muutub samal ajal ilmaga, süüdistatakse ilma. Vähem jäävad meelde liigesevalud siis, kui ilm ei muutunud,» ütles Tefler.

Teadlased tunnistavad õhurõhu mõju

Meditsiiniteadlased aktsepteerivad ilmaga seotud liigesevalu väidetest enim õhurõhu võimalikku mõju liigestele, mille kohaselt õhu raskus põhjustab kõõluste, lihaste ja luude väljavenitamist ja kokkutõmbumist, mis väljendub valuna. Madal temperatuur võib põhjustada liigesevedelike paksenemist, mis samuti võib põhjustada valu liigestes.

Niiske õhu ja liigesevalu seos pole siiski teaduse poolt üheselt tõestatud. «Ma arvan, et teadus toetaks neid teooriaid, kuid tehtud uuringute tulemused on vastuolulised,» rääkis reumatoloog doktor Natalie Azar.

«Müüdil on kindlasti mingisugune tõepõhi, sest paljud minu patsiendid kurdavad liigesevalu suurenemist temperatuuri ja õhurõhu langedes,» sõnas Azar. Jahe ja niiske ilm võivad tema arvates olla peamised liigesevalu põhjustajad, kui süüdlaseks peetakse ilma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles