Miks juuksed stressist välja langevad?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuste massiline kaotamine võib tulla üllatusena, kui hetkel inimene stressi ei tunne.
Juuste massiline kaotamine võib tulla üllatusena, kui hetkel inimene stressi ei tunne. Illustratsioon: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Juuste massilisel väljalangemisel tuleks endalt küsida, mis juhtus kolm kuud tagasi, sest juuksed hakkavad peale stressirikast olukorda välja langema alles siis. 

Stressirikaste olukordade tagajärjel häirub juuste normaalne kasvuperiood, paljud juuksekarvad lõpetavad kasvamise korraga ning langevad lõpuks välja, kirjutab Theatlantic

Juuste väljalangemine oleneb juuste kasvutsüklist. Juus kasvab ning lõpetades kasvamise, langeb välja. Kasvufaas ehk anageen võib kesta 2–6 aastat, seetõttu saavadki meie juuksed nii pikaks kasvada.

Teistel karvadel, nagu ripsmetel, on kasvufaas vaid 30 päeva. Peale anageeni hakkabki juuksenääps vaikselt ära kukkumiseks valmistuma. Täiesti normaalne on iga päev kaotada 50–100 juuksekarva, mis võivad küll äraveetoru ummistada, kuid võrreldes keskmiselt 90 000–150 000 juuksekarvaga inimese peas, ei ole see midagi.

Stress segab juuste kasvuperioodi, lüües need enneaegselt kasvufaasist välja ning selle asemel, et iga juuksekarv läbiks kasvuperioodi oma tempo järgi, langeb arvukalt juukseid välja samal ajal.

Ei ole täpselt välja selgitatud, mille tõttu juuksed peale stressirikast sündmust kasvufaasist välja lüüakse, kuid arvatakse, et süüdi on neurotransmitterid ehk aju kemikaalid või hormoonid, mida keha stressirikastes olukordades toodab. Ka suurem kortisooli, stressihormooni, tase kehas põhjustab tõenäoliselt juustekadu, leiti ahvidega tehtud uuringus. 

Stressirikka sündmuse ja juuste kaotamise vahel on kindel aeg ja inimese juuste puhul kestab see kolm kuud. See on kahe järgmise juuksekasvutsükli faaside kestvus kokku.

Peale kasvuperioodi ehk anageeni järgneb katageen ehk vahefaas, kus juuksesibul kaob ja selle pesa tõmbub kokku. Mõned päevad kestvale katageenile järgneb telogeen ehk puhkefaas, mis kestab umbes kolm kuud ning mille jooksul juus kas langeb välja või lükatakse välja uue kasvava juuksekarva poolt.  

Juuste massilist väljalangemist esineb tihti naistel peale sünnitust, tavaliselt peale kolme kuud. See arvatakse samuti olevat põhjustatud kõrgemast hormoonide tasemest rasedatel, mis takistab juuste ära kukkumist raseduse ajal. Kuid peale sünnitust östrogeeni tase langeb märgatavalt ning põhjustab ka juuste kaotamise.

Samal ajal on sünnitus stressirikas olukord, mille tõttu võib sünnitusejärgne juustekadu olla põhjustatud sarnasest mehhanismist, kui stressist põhjustatud juuste väljalangemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles