Teadlased avastasid: pähkliallergia on ravitav (1)

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia teadlased avastasid ravi pähkliallergia seljatamiseks neljaks aastaks.
Austraalia teadlased avastasid ravi pähkliallergia seljatamiseks neljaks aastaks. Foto: Panthermedia. net / Frank Pflügler / Scanpix

Austraalia teadlased avastasid, et teatud probiootikum manustamine aitab pähkliallergia seljatada kuni neljaks aastaks.

Murdochi lasteuuringute instituudi professor Mimi Tang töötas välja ravi pähkliallergikutest lastele, vahendab uudisteportaal ABC News

Lastele anti probiootikumi lactobacillus rhamnosus koos pähkliproteiiniga 18 kuu jooksul igapäevaselt. Kuu aega peale ravi lõppemist avastati, et enam kui 80 protsenti lastest, võisid süüa pähkleid ilma igasuguste allergia sümptomiteta.

Professori Tangi sõnul said neli aastat pärast ravi lõppemist pähkleid ilma allergiliste reaktsioonideta süüa 70 protsenti lastest.

Immunsüsteem lepitatakse ärritajaga

«Need tulemused näitavad, et raviviis on efektiivne suurendades pähklite taluvust pikaajaliselt. Samal ajal on ravi ohutu,» märkis Tang.

Kaks kolmandikku ravitud patsientidest suutsid pähkleid seedida normaalses koguses ja üle poole suutis neid seedida suurtes kogustes.  

Ravi toimib, sest probiootikum muudab immunsüsteemi reageerimist allergeenile ehk pähklile.

«Probiootikum ärgitab immunsüsteemi allergeeni suhtes kaitsvat või tolereerivat hoiakut võtma,» selgitas Tang. Ta lisas, et ravi manustamisel regulaarselt pikema aja vältel on lootust, et immunsüsteem tunneb ära antigeeni.

Teatud allergiatest välja ei kasvata

Toiduallergiad esinevad igal kahekümnendal lapsel ja viiekümnendal täiskasvanul maailmas.

Austraalia kliinilise immunoloogia ja allergia seltsi kohaselt on levinumad allergiatekitajad muna, lehmapiim, pähklid, puuviljad, seemned, mereannid, soja, kala ja nisu. Enamikust allergiatest kasvavad lapsed välja, kuid mõnede, nagu pähklite, puuviljade, seemnete ja mereandide, talumatus võib kesta elu lõpuni.

Murdochi lasteuuringute insituudi teadlaste sõnul tuleb probiootikumidega pähkliallergia ravimise uuringuid jätkata, et selgitada välja pikaajalise ravi ohutus. Ühtlasi uuritakse, kas pähkliallergia ravimine on võimalik võttes ainult probiootikumi ja jättes ära pähkli proteiini.

Uuringus osalenud 10-aastase Olivia May ema Tanya May ütles, et saab nüüd tütre viia sõbrannade juurde ööseks südamerahuga. «Varem pidin teistele vanematele andma epipenfriini süstla ja seletama, kuidas seda hädaolukorras kasutada,» rääkis May ja lisas, et sellise vastutuse teiste õlule mitte asetamine on tema jaoks suur kergendus. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles