Kummalistel aegadel söömine võib nahka kahjustada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liialt kaua päikese käes olles võib tekkida päikesepõletus.
Liialt kaua päikese käes olles võib tekkida päikesepõletus. Foto: Panther Media

Ebatavalistel aegadel söömine, teeb naha päikese kahjulikule ultraviolettkiirgusele vastuvõtlikumaks, leiti Texase ülikooli uuringus. 

Texase ülikoolis Dallases, Californias hiirtega tehtud uuring näitas, et juhuslikel aegadel söömine häirib naha bioloogilist kella, vahendab home.bt.com

Uurijad ütlesid, et vähenenud kaitse põhjustab ensüümi XPA väiksem aktiivsus. Ensüüm vastutab aga UV-kiirgusest tulnud kahju parandamisele.

Uurijad leidsid, et hiirtel, kellele anti päeval süüa, mis on ööloomadele ebaharilik, arenes UV-kiirguse käes välja suurem nahakahjustus.

Hiirte söömise aja muutmine muutis umbes 10 protsendi ulatuses nende naha normaalset geenide avaldumist.

Veel ei ole leitud vastust küsimusele miks kummalistel aegadel söömine XPA tasemeid muudab ja on vaja rohkem uuringuid, mis uuriks sama seost inimestel.

Uurijate sõnul on tõenäoline, et süües päeval korralikult, on inimene UV-kiirguse eest paremini kaitstud. Süües aga ebaregulaarsetel aegadel, võib see tekitada nihke keha bioloogilises kellas, sarnaselt hiirtele.

Täismahus on uuring avaldatud teadusajakirjas Cell Reports

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles