Alternatiivmeditsiini kasutamine vähiravis kahekordistab suremise riski

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi alternatiivsete praktikate nagu reiki kasutamine on levinud, siis ei ole need tõenäoliselt sobilikud vähi ravimiseks.
Kuigi alternatiivsete praktikate nagu reiki kasutamine on levinud, siis ei ole need tõenäoliselt sobilikud vähi ravimiseks. Illustratsioon: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Alternatiivmeditsiini eelistamine traditsioonilistele ravivahenditele nagu kemoteraapia, operatsioon ja kiiritusravi, suurendab potentsiaalselt ravitava patsiendi suremise riski kahekordselt.

Yale´i ülikooli uuringust selgus, et ravitavast vähist paranemiseks alternatiivsete ravimeetodite valimine kahekordistab haigusesse suremise riski, vahendab NYdailynews.

«Meil on nüüd tõendeid, et alternatiivmeditsiini teraapiate kasutamine teaduslikult tõestatud vähiteraapiate asemel annab väiksema võimaluse ellu jääda,» ütles uuringu juhataja Skyler Johnson Yale´i uudistele.

Uurijad vaatasid 10 aasta jagu andmeid riiklikust vähiandmebaasist. Nad leidsid, et 281 patsienti, kellel oli algstaadiumis rinna-, eesnäärme-, või soolevähk, otsustasid alternatiivse teraapia kasuks.

Neid patsiente võrreldi 560 teise, sama diagnoosiga patsiendiga, kes valisid teaduslikuma lähenemise, nagu keemiaravi, operatsioon ja kiiritusravi.

Patsiendid, kes valisid alternatiivse lähenemise, kasutasid taimeid, homoöpaatiat, erilisi dieete või energeetilisi kristalle. Alternatiivravi valijad surid kaks ja pool korda suurema tõenäosusega viie aasta jooksul, kui traditsioonilise ravi valijad.

Kuigi tuleb arvestada erinevusi, millega inimesed meditsiinilises maailmas kokkupuutuvad, nagu võimetus ravi eest maksta, siis olid kõik eelised alternatiivmeditsiini valinud grupil – nad olid nooremad, jõukamad ja üleüldiselt tervemad.

«Kuigi neil patsientidel oleks pidanud ravis keskmisest paremini minema, siis neil ei läinud. Nad on noored, kes võiksid saada ravitud, kuid hoolimatud alternatiivmeditsiini praktiseerijad müüvad neile maoõli,» ütles uurija James Yu Webmedile.

Kuigi patsientide autonoomia tõttu ei saa arstid inimestele midagi peale sundida, loodavad uurijad Yale´i ülikoolist siiski, et vähispetsialistid suhtlevad oma patsientidega ja hoiatavad neid alternatiivmeditsiini kasuks otsustamise riskidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles