Eripedagoog: kui vanemad tõmbavad arvutil juhtme välja, saab laps hüsteeriahoo

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanem peaks lapse internetikasutust ohjama.
Vanem peaks lapse internetikasutust ohjama. Foto: Panther Media/Scanpix / Andriy Popov

Tänapäeval võivad lapsed jääda netimaailmast sõltuvusse ning sageli kimbutab neid ka madal enesehinnang, leidis Tallinna õppenõustamiskeskuse eripedagoog Ruuda Lind.

Lind ütles, et just teismeeas on probleemid kerged tekkima, kirjutab väljaanne Pealinn. Teismeliste probleemide hulka kuulub ka koolist eemalejäämine, rääkis spetsialist.

«Suuri probleeme tekitab näiteks teismelise virtuaalmaailma elama kolimine, sest siis tekib ka sõltuvus kiiresti ja koolist eemale jäämine on tegelikult vaid aja küsimus,» rääkis Lind. Ta lisas, et arvutikasutamine peab olema paika pandud ka teismelisel. Eksperdi sõnul on halb, kui teismelisel lubatakse kella neljani öösel arvutis istuda ning vanemad laiutavad käsi ja ütlevad, et nemad ei saa midagi teha.

«Ma saan vanematest ka aru. Kui nad tõmbavad juhtme seinast välja, saab laps hüsteeriahoo ja vanemal ei ole sellist asja kerge pealt vaadata ja veel enam, tihti ei oska vanem last lihtsalt aidata ja kiirabi kutsumine ei ole lahendus,» kirjeldas ta olukorda.

Netisõltuvuse üks suurematest varjukülgedest on Linnu sõnul laste madal enesehinnang ja veebikeskkonna meelitav võimalusterohkus, mis laseb lapsel ennast esitleda sellena, kes ta tahaks olla, mitte sellena, kes ta on.

Eripedagoog Triinu Kartau selgitas, et virtuaalmaailmas viibimine on tekitanud paljudele lastele ka keeleprobleeme. «Mäletan nõustamisele sattunud poissi, kes oli väga andekas ja edukas matemaatikas, aga rääkis eesti keelt väikese inglise aktsendiga,» selgitas Kartau. Ta selgitas, et see oli poisile külge hakanud ingliskeelsete multikate vaatamisest ja ohtrast interaktiivses maailmas viibimisest. «Ta vastas mulle mitu korda inglise keeles, sest ei teadnud mõnd eestikeelset sõna,» lisas Kartau.

Loe laste kõnehäirete ja teiste netisõltuvusega seotud probleemide kohta pikemalt Pealinnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles