Tingud? Täid? Paanika?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Suvelaagrid on selleks aastaks möödas ning käes on aeg, mis on täidele eriti meelepärane – kooliaasta algus. 

Sügisel peaksid lapsevanemad oma lapse peanaha ja juuste tervist eriti tähelepanelikult jälgima. Kui mõni laps klassis või lasteaias on täid kinni püüdnud, võivad need üsna kiiresti elama asuda ka teiste laste juustesse.

Täide vastu ei ole olemas kuigi palju ennetavaid meetmeid – küll on soovitatav hoida juuksed patsides, kammida juukseid vaid enda juukseharjaga ja hoiduda teiste lastega peadpidi kokku puutumisest, aga see ei anna muidugi mingit garantiid. Seega on raske oma lapsi täide eest kaitsta. Kui nad tulevad, siis tulevad. Nii ei jäägi muud üle, kui tegutseda võimalikult operatiivselt ja alustada kohe raviga.

Hea uudis on see, et täidest ja tingudest on tänapäevaste vahenditega lihtne vabaneda. See tähendab, et liigseks paanikaks pole põhjust ja täidega last ei tohiks oma ehmumisega traumeerida. Kuid täidest vabanemisega ei maksa ka viivitada.

Tüütu putukas täi

Kõigepealt: täid ei hüppa ega lenda, neid ei levita koerad, kassid ega teised loomad. Selleks, et jõuda ühelt pealt teisele, on vaja vahetut juustevahelist kontakti. Statistika järgi levivadki täid kõige enam 3–11–aastaste laste peades. Selle põhjuseks on asjaolu, et lastelaagrites ja koolis on lapsed sageli peadpidi koos.

Esimene tunnus, miks peaks täisid kahtlustama, on tähelepanek, et laps on hakanud sageli oma pead kratsima. Harilikult pesitsevad täid kõrvade taga ja kuklal. Täi toitub inimese verest ja tema poolt peanahka eritatud sülg tekitabki sügelust.

Täisid võib märgata palja silmaga – nad kasvavad kuni kolme millimeetri suuruseks, samuti hakkavad silma nende munetud munad ehk tingud. Ting kleepub tugevasti juustekarvale vahetult peanaha lähedal ja näeb esmapilgul välja nagu kõõm. Kui kõõm pudeneb juustest kergesti välja, siis tingud juuksekarvast ise lahti ei lase.

Tingud tuleb hävitada

Tähtis on, et täivastane vahend hävitaks täid ja tingud esimese kasutuskorraga. Täide hävitamine ei olegi tänapäevaste vahenditega keeruline, raskemaks osutub just tingudest jagu saamine. Kui tingud jäävad ellu, siis umbes nädala pärast arenevad neist juba uued täid ja kõik kordub.

Seega, kui vahendi kasutusjuhendis on nõue ravi korrata, siis on oht, et tingud selle ravimi toimel ei hävi.

Tõhusa ja kindla tõrjemeetodina on tänapäeval kasutusel dimetikooni sisaldavad preparaadid. Dimetikoon tungib tänu oma füüsikalistele omadustele täi ja tingu hingamissüsteemi, tõrjub sealt välja õhu ja lämmatab nad.

Ainukesena Eestis sisaldab NYDA® kahekomponendilist (dual formula) dimetikooni ehk kahe erineva dimetikooni segu. Kahekomponendilise dimetikooni eripära seisneb selle eriti heas levimis- ja kattevõimes. See võimaldab NYDA®-l tungida sügavale täide ning tingude hingamissüsteemi ja tõrjuda sealt hapniku välja.

Uuringud kinnitavad, et NYDA® hävitab täid ja tingud juba 1 tunni jooksul.

Täinakkusest lõplikult lahti

Täiravi ajal tuleb ära vahetada voodipesu. Kindlasti padjapüürid, aga ka linad, peakatted ja juuksekummid. Kammid ja juukseharjad tuleks kas välja vahetada või hoolikalt puhastada, aitab ka nende sügavkülma asetamine.

Mõistlik oleks pesta kõik riided, mida viimasel kolmel päeval laps kandnud on. Samuti tuleks pesta või kolmeks päevaks ära panna lapse pehmed mänguasjad. Kuna täi ei suuda toiduta elada üle 3 päeva, siis on see täitõrjeks piisav aeg.

Kui täidega on nakatunud üks pereliige, tuleks ka kõik teised üle kontrollida. Kui täid saadi arvatavalt koolist või laagrist, tuleb ka teiste laste vanemaid sellest teavitada, et nad saaksid oma lapsed õigel ajal üle vaadata.

Rohkem infot

www.peataid.com

Copy
Tagasi üles