Kumb on tervislikum – tee või kohv?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas eelistada teed või kohvi?
Kas eelistada teed või kohvi? Illustratsioon: Wong Sze Fei/Panthermedia/Scanpix

Ei saa öelda, et kumbagi jooki peaks eelistama või vältima, kuid mõlemal on omadused, mille pärast nad tervislikkusega silma paistavad. 

Kui loed seda artiklit koos tassi kohviga, siis on hea uudis, et Londoni ülikoolis tehtud uuringus selgus, et suurematel kohvijoojatel on väiksem risk ükskõik mis põhjusel enneaegselt surra, kirjutab Telegraph

Samal ajal pole ka vähem kasulik haarata tassi musta tee järele, sest seal on koostisosa, mis võib aidata soolestikubakteritel põletikega võidelda ja tõsist grippi ennetada, tuli välja Washingtoni ülikooli meditsiini uuringust.

Pikemaks eluks – tee

2015. aastal avaldatud Austraalia uuringus leiti, et teejoojad elavad keskmiselt kauem. Selles uuringus osalenud 70. ja 80. naised elasid kauem, kui jõid keskmiselt kaks tassi teed päevas.

Uppsala ülikoolis tehtud uuringus aga selgus, et regulaarne teejoomine seostub epigeneetiliste muutustega 28 erinevas geenipiirkonnas, mis teadaolevalt mõjutavad vähi esinemist ja östrogeeni ainevahetust.

Antioksüdantide saamiseks – kohv

Kuigi nii kohv kui ka tee sisaldavad antioksüdante ja toitainet polüfenooli, mis aitab vähendada põletikku ja parandada rakukahjustusi.

Kohv võib aga sisaldada kuni kaks ja pool korda rohkem polüfenooli, olenevalt ubade sordist. Enim sisaldavad seda kasulikku toitainet kohvisordid, mis on kasvatatud kõrgetes kohtades nagu näiteks Nyeris Keenias.

Samal ajal sisaldab rohkem polüfenooli Kreeka või Türgi röstiga valmistatud kohvi, vähem aga lahjem Prantsuse või Itaalia röst. Selleks, et oma polüfenoolide tarbimist mitmekesistada, tuleks vahel ka teed juua.

Parim südamele – tee

Kuigi jällegi on mõlemat jooki uuringutes seostatud vähenenud südamehaigustega, on võitja siiski tee. Taani uuringus selgus, et rohkem kui kuue tassi tee joomine päevas vähendas südamehaiguste riski 36 protsendi võtta, võrreldes nendega, kes jõid vähem kui ühe tassi.

Kohvijoojad, kes piirdusid kahe kuni nelja tassiga päevas, vähendasid oma südamehaiguse riski 20 protsendi võrra võrreldes nendega kes jõid vähem kui kaks või rohkem kui neli tassi.

Kohvi juues on vaja teada oma limiiti, sest kui inimene seedib kohvi aeglaselt, võib see viia suurenenud vererõhu ja kõrgenenud pulsini.

Seedimisele parim – kohv

Lõuna California ülikoolis tehtud uuringus selgus, et kohvi joomine vähendab soolevähi esinemist. Nii kofeiinivaba kui ka kofeiiniga kohv vähendas soolevähi riski esinemist.

Kolesterooli alandamiseks – tee

Kohvi joomine võib kolesterooli tõsta ja USAs Baylori meditsiinikooli avaldatud uuringust selgus, et kohvis sisalduv aine kafestool tõstab kolesterooli taset ning enim leidub seda filtreerimata kohvis.

Tähelepanu jaoks – tee

Kuigi joome enda ergutamiseks kohvi, võib see tunne olla illusioon, ütlevad Bristoli ülikooli teadlased. Nad leidsid, et kohvi joomine võib arendada vastupanuvõime nii kohvi ärevusttekitavatele kui ka stimuleerivale toimele.

Portugali uurijate avaldatud uuringus pakuti välja, et rohelises tees sisalduvad ained võivad ületada ajuvedeliku barjääri ja jõuda närvikudedesse. Seal võivad need kaitsta närvirakke ja vähendada ajutegevuse langust.

Rohelises ja matcha tees olev rahustav aminohappel L-teaniinil võib olla kasu mälule ja kognitiivsete funktsioonide toetamisele vananedes.

Luude tugevdamiseks – tee

Musta teed on pikalt luude tugevusega seotud, kuid rohelisel teel võib olla isegi tugevam mõju.

Tezases tehtud uuringust leiti, et epigallokatehhiini ühendid rohelises tees, võivad vähendada osteoklaste ehk luid lagundavaid rakke ning suurendada osteoblastide ehk luukude loovate rakkude aktiivsust. Roheline tee võib kasulik olla ka siis, kui on vaja luu paranemist kiirendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles