Perearstide hääl jääb haigekassa nõukogus kuulmata

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstikeskused moodustavad kolmandiku tervishoiuteenuste osutajatest Eestis.
Perearstikeskused moodustavad kolmandiku tervishoiuteenuste osutajatest Eestis. Illustratsioon: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Perearstide esindaja on Eesti haigekassa nõukogu liikmete hulgast välja jäetud ning Eesti perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen saatis peaministrile pöördumise, kus rääkis perearstide asendamust rahvatervist mõjutavast rollist. 

Eesti Perearstide Selts (EPS) saatis peaminister Jüri Ratasele pöördumise, kus tehti ettepanek lisada Eesti Haigekassa nõukogu liikmete hulka ka perearstide esindaja.

«Perearst ja tema meeskond on kogu Eesti meditsiinisüsteemi alustala ning selle olulisust rõhutatakse nii sotsiaalministeeriumi kui haigekassa tervishoiustrateegiates ja arengukavades. Otsuste tegemise juures perearstide pädevusega aga ei arvestata,» selgitas EPS esinaine Diana Ingerainen.

«Selts on mures, et kõikide Eesti inimeste tervist puudutavate otsuste tegemise juures ei küsita nõu perearstidelt, kelle silmade läbi oleks esindatud laiem patsientide vaade,» lisas ta.

Ingeraineni arvates peavad otsustajad haigekassa nõukogus olema meditsiinisüsteemi ja patsiendi vajadustega otseselt kursis ning selleks on vajalik praktiline igapäevatöö kogemus ja meditsiiniteadmised.  

Perearstikeskused moodustavad täna Eestis kolmandiku tervishoiuteenuste osutajatest. Haiguste ennetamisel ja krooniliste haigete jälgimisel on just perearstidel unikaalne roll, mõjutades otseselt rahvatervist, lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles