Teadlased: agressiivsed moskiitod jõudsid Rootsi (1)

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agressiivne moskiitoliik, mis suudab levitada ohtlikku viirust, on globaalse soojenemise tõttu jõudnud ka Rootsi.
Agressiivne moskiitoliik, mis suudab levitada ohtlikku viirust, on globaalse soojenemise tõttu jõudnud ka Rootsi. Foto: HO / USDA / ARS / Scanpix

Teadlased püüdsid Rootsi lõunaosas kinni agressiivsest liigist moskiitod, kes on võimelised kandma edasi Lääne-Niiluse viirust.

Konkreetse liigi isendid suudavad levitada Lääne-Niiluse viirust, mis võib põhjustada aju- ja südamelihaste põletikku ning meningiiti, vahendab uudistekanal The Local

Moskiitode uurija Anders Lindström püüdis Lõuna-Malmös kinni 50 moskiitot liigist anopheles algeriensis. «Moskiitod on võimelised verd imema keset päeva, kui on päikseline ja selge ilm,» rääkis Lindström, kes töötab Rootsi rahvuslikus veterinaariainstituudis.

Seni kuni viirust Rootsist leitud ei ole, pole moskiitod aga ohtlikud – nad on lihtsalt agressiivsed. Lindström ütles, et tõenäoliselt moskiitode arv kasvab. Seda just kliimasoojenemise tõttu.

Nimetatud moskiitoliiki on viimastel aastatel leitud Taanis, Kesk-Euroopas ning see on elama asunud ka Suurbritanniasse.

Esimese isendi leidis Lindström eelmise aastal Simrishamnist. Sel suvel uuris ta Falstrebo piirkonda. Nüüd läheb Lindström Simrishamni tagasi, et välja selgitada, kas liik on kuidagi edasi arenenud.

Lääne-Niiluse viirust Rootsist leitud ei ole, kuid Poola lähistelt toonekurgedelt, kes pole kaugemale lennanud, on leitud viiruse antikehi. «See tähendab, et nad on kuidagi Poolas viirusega kokku puutunud, mis on ühtlasi kõige põhjapoolsem teadaolev juhtum,» ütles Lindström. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles