Harvardi teadlased: mööblis, võimlemismatis ja arvutikorpuses kasutatav aine võib põhjustada viljatust

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstlikult viljastuda püüdvad paarid peaksid veenduma, et nende mööblid ei leidu leegiaeglusteid.
Kunstlikult viljastuda püüdvad paarid peaksid veenduma, et nende mööblid ei leidu leegiaeglusteid. Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Kunstliku viljastamisega rasestuda püüdvatel paaridel tuleks eemale hoida leegiaeglusteid sisaldavatest materjalidest, sest need võivad põhjustada viljatust.  

Uuring avaldati väljaandes Environmental Health Perspectives. Teadlaste sõnul võivad leeke lämmatavates materjalides leidud kemikaalid, mis takistavad rasedaks jäämist, vahendab The Telegraph

Harvardi ülikooli teadlased vaatasid 211 naise uriiniproove, kes said kunstliku viljastamise ravi Massachusettsi üldhaiglas Ameerika Ühendriikides.  

Rasestumistõenäosus vähenes 40 protsenti

Nad avastasid, et kaheksal naisel kümnest olid uriinis leegiaeglustitest (flame retardants) pärinevad kemikaalid. Neil, kel oli kemikaale kõige enam, oli rasestumis- või elusa lapse sünnitamise tõenäosus 40 protsent väiksem.

«Paarid, kes tahavad kunstliku viljastumise õnnestumistõenäosust suurendada, peaksid jälgima, et nad ei puutuks kokku materjalidega, mis sisaldavad leegiaeglusteid,» ütles uuringu vanemautor doktor Russ Hauser, kes on paljunemispsühholoogia professor keskkonnatervise osakonnas Harvardi TH Chani tervishoiukoolis.

Tegu on esimese teadustööga, kus uuriti viljatuse ja organofosfaati sisaldavate leegiaeglustide (organophosphate flame retardants ehk PFRid) vahelisi seoseid.

Kemikaale kasutatakse  näiteks polüuretaanvahus, millega polsterdatakse mööblit. Ainest tehakse ka arvutiümbrisi ja võimlemismatte.

Kas aine mõjub ka meeste viljakusele?

Varasemad uuringud loomadega on näidanud, et PFRid võivad häirida hormoonide tootmist ja lenduda mööblist tolmu ja õhku majapidamises.

«Uuringutulemused näitavad, et leegiaeglustid võivad olla üks faktor, miks rasestumine ei õnnestu,»  ütles uuringu teine autor Courtney Carignan, teadlane Harvardi keskkonnatervise osakonnast.

Igal kuuendal paaril maailmas on probleeme laste saamisega. Varasemad uuringud on rasedaks jäämist takistavateks aineteks lugenud hormoonide tööd häirivad kemikaalid nagu pestitsiidid, ja plastikule painduvust andvad ftalaadid.

Teadlased plaanivad nüüd uurida, kas leegiaeglustitest pärinevad kemikaalid võivad rolli mängida ka meeste viljatuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles