Türgit külastanuid kimbutab üha sagedamini enteroviirus

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coxsackie-viirusega võivd kaasneda sügelevad villid.
Coxsackie-viirusega võivd kaasneda sügelevad villid. Foto: handfootmouthdisease.org

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) andmetel on Türgit külastavate turistide hulgas kasvanud haigestumine Coxsackie viiruse põhjustatud enteroviirusnakkusesse.

Enam puudutab see turiste, kes on viibinud Antalya piirkonnas, kirjutab terviseamet oma kodulehel. Türgi ise enteroviirusnakkuse puhangu esinemist piirkonnas ei kinnita.

Enteroviirusnakkused on maailmas laialt levinud nakkushaigused. Neisse haigestumine kasvab tavaliselt maist septembrini. Sagedamini haigestuvad lapsed ja noorukid. Peiteperiood kestab kuni kümme päeva.

Enteroviirused võivad põhjustada kliinilisi sündroome, nagu kõhulahtisus ja palavik, herpangiin, käe-jala-suutõbi, konjunktiviit, müo- ja perikardiit. Tõsisematel juhtudel (ajukelme- või ajupõletik) esineb tugev peavalu, palavik, oksendamine, valguskartus ja kuklakangestus. Sageli kulgeb enteroviirusnakkus aga haigusnähtudeta. 

Enteroviirused levivad ameti sõnul fekaal-oraalsel teel. Ehk nakatunud inimese väljaheitest kätele ja kätelt suhu, samuti viirustega saastunud vee ja toitudega või harvem piisknakkuse teel õhu kaudu. Ka pärast paranemist võivad haigustekitajad erituda seedetrakti kaudu mõne nädala jooksul.

Juhul kui pärast reisi tekivad enteroviirusnakkusele viitavad haigusnähud, tuleb pöörduda perearsti poole ning mainida välisriigis viibimist.

Eestis kuuluvad registreerimisele enteroviiruste põhjustatud entsefaliit ja meningiit. 2017. aasta seitsme kuuga on registreeritud üheksa haigusjuhtu. Sissetoodud haigusjuhte ei ole registreeritud.

Kuidas vältida haigestumist? Täida hügieeninõudeid:

  • pese hoolikalt käsi vee ja seebiga pärast tualeti kasutamist ja enne söömist;
  • joo ainult keedetud või pudelivett;
  • ära söö pesemata puu- või köögivilju.

Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles