Heakskiidu sai esimene vähiravim, mis muudab patsiendi imuunsussüsteemi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravim Kymriah
Ravim Kymriah Illustratsioon: AP Photo Studio/Scanpix

USAs kiideti heaks esimene ravim, mis paneb patsiendi imuunsussüsteemi vähiga võitlema.

USAs esimesena heaks kiidetud ravim CAR-T muundab inimese vererakke geneetiliselt nii, et need oskaksid vähki leida ja sellega võidelda, vahendab BBC news

Firma Novartis küsib 400 000 eurot «elava ravimi» eest, mis päästab 83 protsenti patsientidest verevähist.

Ravim valmistatakse igale patsiendile isiklikult, erinevalt traditsioonilistest raviviisidest nagu operatsioon või keemiaravi.

Ravimit CAR-T tegemisel võetakse patsiendi verest valged verelibled. Rakud ehitatakse geneetiliselt ümber nii, et need oskaks otsida ja tappa vähirakke.

Vähki tapvad rakud pannakse siis tagasi patsiendi verre ning kui nad leiavad oma sihtmärgi, hakkavad need paljunema.

Ravi, mis viiakse turule Kymriah nime all, töötab ägeda lümfoplasitilise leukeemia vastu.

Enamikel patsientidel toimib ka tavaline ravi, kuid Kymriah on tunnustatud ravim neile, kelle jaoks muud meetodid ei toimi.

Dr Stephan Grupp, kes ravis esimest last ravimiga CAR-T ütles, et nad ei ole midagi sellist varem näinud. Esimene patsient oli lähedal surmale, kuid on nüüd juba viis aastat vähist vaba.

63 patsiendist, kes on saanud CAR-T ravi, oli 83 protsendil kolme kuuga vähinäitajad täielikult kadunud. Pikaajalisi andmeid veel kogutakse.

Ravi ei ole aga ilma riskideta. Kiire CAR-T rakkude vohamine võib põhjustada potentsiaalselt surmava tsütokiini vabanemise sündroomi. Seda saab aga ravimitega kontrollida.

Immuunsüsteemi tugevdamine on juba tänapäevase vähiravi nurgakivi ning paljud ravimid, mis võtavad imuunsüsteemilt «pidurid maha», et see saaks vähi vastu võidelda, on juba kasutusele võetud

CAR-T tehnoloogia, mis astub sammu edasi ja muudab imuunsüsteemi, on oma arengus palju varasemas staadiumis.

Siiski on suur samm edasi see, et esimene geneetiliselt muundatud rakkude ravi kiideti Ameerika Ühendriikide Toidu ja Ravimiameti (FDA) poolt heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles