Haruldast haigust põdenud eestlanna Kairi: olen saanud ligi 100 murekirja

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairi Bregadze on elanud haigusega 18 aastat.
Kairi Bregadze on elanud haigusega 18 aastat. Foto: Ruta Badina

Pärast seda, kui Kairi Bregadze maikuus oma loo avaldas, on ta saanud haruldast haigust, Hashimoto türeoidiiti põdevatelt või seda endal kahtlustavatelt inimestelt ligi 100 murekirja, mistõttu otsustas ta algatata kilpnäärmehaigustega seotud petitsiooni.

«Siin kohal tuleb tōdeda, et lausa hirmutav hulk inimesi kannatab selle haiguse all,» nentis naine ise selle peale. Bregadze sõnul küsivad inimesed temalt tavaliselt selle kohta, kus saaks teha teste, kui perearst ei ole nõus kilpnääret kontrollima. Samuti uuritakse haiguse sümptomite kohta ja küsitaks, kuidas ta end ravis.

Bregadze rääkis, et väga paljud talle kirjutanud inimestest vaevlevad temaga sarnaste sümptomite käes ning paljud perearstid pole suutnud neid aidata või ei pea vajalikuks teste teha. «Neid saadetakse enam-jaolt psühhiaatri juurde või diagnoositakse neil depressioon,» kirjeldas naine kirjades kohatud olukordi.

Naine luges saadud kirju õhtuti pisarsilmil, sest neist tekstidest peegeldus suur mure, meeleheide ja kadunud lootus. Inimesed ei julgenud enam arsti juurde minna või ei näinud sellel mõtet. Paaris kirjas räägiti Bregadze sõnul lausa sellest, kuidas haigus on viinud ära eluisu.

Hashimoto türeoidiidiga 18 aastat elanud naine teab, et ta pole arst, kuid on selle aja jooksul haiguse kohta palju lugenud ja infot kogunud ning samal ajal ennastki ravinud. «Nüüd tunnen taas tahet elu nautida,» lisas ta.

Kairi nägu haigust kannatades.
Kairi nägu haigust kannatades. Foto: Erakogu

Naine suhtles ka teiste Hashimoto põdejatega ning selgus, et paljud sama haiguse käes kannatajad on temaga ühel meelel ja soovivad, et nende arvamust kuulda võetaks. Nii algatas Bregadze Liis

Lepiku ning Anu Kuura abiga petitsiooni riigikogule, millega nad soovivad tõsta teadlikkust kilpnäärmehaigustest nii meedikute, toitumisspetsialistide kui elanikkonna seas ning paluvad lisada naturaalne hormoon ravimite valikusse.

Lisaks püütakse petitsiooniga selle poole, et perearstidele ja kilpnäärmespetsialistidele toimuks igal aastal koolitus. Ühe eesmärgina on väga toodud ka arstide ja toitumisspetsialistide koostöö ning võimalus, et kilpnäärmehaiguse diagnoosi saanutele peaks olema toitumisspetsialisti vastuvõtule minek tasuta.

Vaata algatust lähemalt siit leheküljelt.

Maikuus jagasime terviseportaali Kairi lugu tema haigusest. Seda artiklit saad lugeda vajutades siia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles