Haruldane seisund: mehe käsi nägi välja nagu puuoks (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt mehe käest.
Pilt mehe käest. Foto: Hadassah Ein Kareem Medical Centre

Palestiinlasel Mohammed Taluli tekkis haruldane seisund Epidermodysplasia Verruciformis ehk nn puumehe sündroom, mis võib tekkida inimese papilloomiviiruse (HPVga) nakatumise järel. 

See seisund on füüsiliselt väga valus ja ka visuaalselt muret tekitav, sest inimese keha meenutab punakas-pruuni puukoort, kirjutab Independent.

Kui see seisund ravimata jätta, siis võivad moodustistest kujuneda pahaloomulised nahakasvajad. «See on väga ohtlik ja võib minna lihtsalt üle kasvajaks,» rääkis mees ise. 

Praeguseks on mees 42-aastane ja pärast kümmet aastat otsimist, on leitud ka tema seisundile ravi. Selle aja jooksul tundis ta end sotsiaalselt hüljatuna, kuna ta paremalt käelt oli kogu nahk maha koorunud. Lisaks ei saanud ta kätte liigutada ja kartis seda inimestele näidata. Taluli käsi oli alati kaetud. 

Tavaliselt ravitakse seda seisundit antibiootikumidega, kuigi mõnel juhul võib olla tarvis ka operatsiooni, kui nõrk immuunsüsteem ei suuda keha viiruse eest piisavalt kaitsta. 

Meest opereeriti Hadassahi meditsiinikeskus Jeruusalemmas. Ta kehalt eemaldati nahka, et varjata sellega haavu ja taastada käsi. Operatsiooni järel jäid ta kehale kirurgilised haavad, mis meenutasid suuremahulisi põletusi, kuid need paranevad ilmselt paari nädalaga. 

Taluli ise on väga rahul, sest lõpuks ometi on tal lootust elada tavapärast elu, mitte peita end käe tõttu kodus.  

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles