Müstiline malaariajuhtum Itaalias lõppes 4-aastase tüdruku surmaga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaaria levib sääskedega.
Malaaria levib sääskedega. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

4-aastane tüdruk suri Itaalias ajumalaariasse. Juhtum jätab meedikud sõnatuks, sest arvati, et see haigus on Itaalias täielikult likvideeritud.

Tüdruk viidi haiglasse laupäeval oma kodulinnas, Alpides asuvas Trentos, pärast seda, kui tal tekkis kõrge palavik, kirjutas Itaalia ajaleht Corriere della Sera. Laboritestid kinnitasid, et laps oli nakatunud ajumalaariasse, mis on haiguse surmavaim vorm, vahendab NPR

Tüdruk oli juba koomasse langenud, kui ta viidi troopilistele haigustele spetsialiseerunud haiglasse naabruses asuvas Brescias. Laps suri haiglas esmaspäeva varahommikul.

«See on minu karjääris esimene kord 30 aasta jooksul, kui olen kokku puutunud Trentinost pärit malaariajuhtumiga,» ütles nakkushaiguste spetsialist dr Claudio Paternoster ajalehele.

Malaaria oli 20. sajandi esimese pooleni Itaalias endeemiline ehk sellele paigale omane haigus. Eriti levinud oli see rannikul ja soistel aladel, kus olid haigust kandvatele sääskedele soodsad elutingimused. Kuid 1947. aastal algatati õnnestunuks osutunud kampaania, millega hävitati malaaria taimekaitsevahenditega. Maailma tervishoiuorganisatsioon kuulutas Itaalia 1970. aastal malaariavabaks. Sellest ajast on riigis olnud küll malaariajuhtumeid, kuid enamik neist on sisse toodud.

Nüüd proovivad terviseametnikud mõista, kuidas ja kus tüdruk võis nakatuda.

4-aastane ei olnud kunagi välismaale reisinud, kuid oli hiljuti naasnud puhkuselt Bibionest, Veneetsia rannikuäärsest kuurordist Aadria mere äärest. Itaalia ajaleht teatab, et reisi aeg, augusti esimesed nädalad, kattub malaaria inkubatsiooniperioodiga.

BBC aga kirjutab, et last raviti hiljuti diabeedi tõttu Trento haiglas, kus kaks teist last paranesid malaariast, mis oli pärit Aafrikast.   

Kuigi patsiendilt patsiendile ülekanne on malaaria puhul harv, on see võimalik. Siiski ütleb Paternoster ajalehele, et tüdrukut raviti nakatanud lastest eraldi asuvas palatis ja ta ei saanud vereülekannet. Ametnikud kaaluvad ka, et nakatunud putuka võis riiki tuua mõni reisija, näiteks kohvris.

Haigust saab edasi kanda ainult emane hallasääsk ega teata, et see liik Itaalias elaks. Praegu uuritakse, kas sääsed on piirkonda naasnud. Nakkushaiguste spetsialisti sõnul ei saa kuuma suvega välistada, et mõni liik võib olla uutel aladel kohanenud.

Malaariat põhjustab parasiit, mis kutsub esile gripilaadseid sümptomeid. Igal aastal haigestub malaariasse miljoneid inimesi. Paljud paranevad, kuid väikesed lapsed on eriti haavatavad. 90 protsenti malaariajuhtumitest esinevad Sahara-taguses Aafrikas, kus see tapab igal aastal umbes 3000 last. Euroopa kuulutati malaariavabaks 2015. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles