Uuring: allergikutele mõeldud tooted võivad sisaldada ohtlikke kemikaale

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas oled ikka kindel, et see kreem on orgaaniline?
Kas oled ikka kindel, et see kreem on orgaaniline? Illustratsioon: CandyBox Images / PantherMedia / Scanpix

Märgised, nagu orgaaniline, naturaalne, lõhnavaba või allergiaohutu, ei pruugi tähendada, et tootes ei oleks tundlikule nahale ohtlikke kemikaale, selgus Chicago ülikooli uuringust. 

Tundliku nahaga on raske leida niisutajat, mis ei põhjusta sügelemist või nahaärritust, veel keerulisem on see kui inimesel on dermatiit, ekseem või psoriaas. Kuigi võiks alustada toodetest, millel on kirjas lõhnavaba, allergiaohutu või dermatoloogide poolt soovitatav, siis uus uuring näitas, et need lubadused ei ole kuigi vettpidavad, kirjutab Health.

Chicago Feinberbi meditsiinikooli teadlased hindasid 100 enimmüüdud kehaniisutaja koostisosi, mida müüsid Target, Walmart ja Amazon. Nad leidsid, et tooted, mille sildid viitasid puhtamale koostisele, olid tavaliselt kallima hinnaga, kuid mitte ilmtingimata vabad nahka ärritavatest ja potentsiaalselt allergiat tekitavatest kemikaalidest.

Uuring näitas, et 45 protsendis toodetest, mis olid pakendil märgitud lõhnavabaks, oli vähemalt üks kemikaal, mis klassifitseerub lõhnaaineks. Lausa 83 protsenti toodetest, mis olid väidetavalt allergiaohutud, sisaldasid võimalikku allergeeni.

Lisaks, 95 protsenti «dermatoloogide soovitatud»toodetest, sisaldasid vähemalt ühte allergeeni. Samuti ei ole see fraas reguleeritud ja sellel pole suurt alust. Teadlaste sõnul võis see sama hästi tähendada, toodet soovitavad kolm või tuhat nahaarsti. Samuti olid dermatoloogide poolt soovitatud tooted keskmiselt 20 senti 30 milliliitri kohta kallimad.

Samuti oli kõige odava ja kõige kallima niisutaja hinnavahe 9400 protsenti. Dr Xu arvab, et ostjatel on raske parimaid tooteid leida, sest tootjad ei ole kohustatud kõiki koostisosi pakendile märkima või tooma välja neid, mis võivad allergikutele probleeme põhjustada.

Samal ajal ei ole ka terve koostisosade nimekirja panemine toote sildile mõistlik, sest uuringu juhataja sõnul oleksid sildid siis 75 lehekülje pikkused. Pigem loodab Xu, et nahaarstid saavad tänu tema uurimistööle paremini aru laiatarbe niisutajatest ja saavad oma patsientidele soovitada taskukohaseid ja toimivaid tooteid.

Usaldada ei saa alati ka sõnu naturaalne, orgaaniline, sest see ei tähenda, et toode oleks turvalisem. Samuti leidsid uurijad, et täiesti naturaalsena (inglise keeles all natural) märgitud tooted sisaldasid kõige rohkem potentsiaalseid allergia ja ärrituse põhjustajaid. Tõeliselt allergeenidevabad tooted sisaldasid valget vaseliini, külmpressitud ja rafineerimata kookosõli ja sheavõid.

Täismahus leiad uuringu siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles