Tasub teada: need on kalaõli parimad mõjud tervisele

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalaõli.
Kalaõli. Foto: Panther Media/Scanpix

Kalaõli on tervisele kasulik just selles sisalduvate kõrgemate oomega-3-rasvhapete poolest, mis on organismi toimimiseks hädavajalikud – oluline on neid omandada toidust, sest keha ise neid toota ei suuda.

Oomega-3-rasvhapete allikateks on rasvane kala, munakollane, pähklid, seemned ja neist valmistatud õlid (kanepiõli, linaseemneõli jm), ent kui need igapäevamenüüsse ei kuulu või esinevad seal harva, oleks mõistlik tarbida juurde ka toidulisandeid, kirjutab HealthNewsTips.

Kalaõli võib paljudele tuntud ja isegi vihatud kalamaksaõlist erineda selle poolest, et mitmetel kalaõlidel pole enam tugevat kalamaitset, samuti võib olla see maitsestatud. Jälgida tuleb ka kalaõli kvaliteeti. Kalamaksaõlist võib küll saada rohkem A- ja D-vitamiini, ent kalaõlis on üldjuhul suurem EPA ja DHA sisaldus (eikosapentaeenhape ja dokosaheksaeenhape, kõrgemad oomega-3 rasvhapped – toim). Sobiva toidulisandi leiab aga tootekirjeldusse süvenedes ning omaenda tervisenäitajaid ja vajadusi analüüsides.

Kalaõli kasulikud omadused tervisele on järgmised:

Tagab aju võimekuse. Kalaõlis leiduvad oomega-3-rasvhapped võivad aidata vähendada (vahel kõrge vanusega) seotud mäluhäireid. Paraneb asjade meelespidamine ning väheneb hajameelsus. Uuringutega on leitud ka tõendeid, et oomega-3-rasvhapped aitavad ennetada Alzheimeri tõve teket.

Parandab naha, juuste ja küünte seisundit. Kalaõli ravib nahka seestpoolt väljapoole, mis tähendab, et seda tarvitades püsib (näo)naha seisukord üldjuhul hea ning juuksed ja küüned samuti tugevad ja terved.

Vananemisvastane toime. Oomega-3-rasvhapetes on olemas kõik vajalikud omadused, mida on vaja enneaegse vananemise takistamiseks.

Tugevdab liigeseid ja luid. Kalaõli tagab selle, et liigeste jäikus ja valu väheneks ning luud oleksid samuti tugevad.

Kardiovaskulaarne tervis. Oomega-3-rasvhapetel on oluline roll ka südamehaiguste ennetamisel, samuti alandavad need vererõhku.

Hoiab kaalu kontrolli all. Magusaisud võivad sageli tekkida sellest, et keha tunneb puudust headest rasvaallikatest. Kui rasvade tase organismis on stabiilne ning ka ülejäänud toitumine kontrolli all, ei tohiks kaalunumbriga muret tekkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles