Lugeja küsib: kas tarkusehambad võivad hambad puseriti ajada?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarkusehambad
Tarkusehambad Illustratsioon: Sebastian Kaulitzki/PhanterMedia/Scanpix

Postimehe terviseportaali lugeja tahab teada, kas tarkusehambad võivad kasvades hambumust rikkuda ja ülejäänud hambad suus kokku lükata?

Hambaarst Kaja Kiige
Hambaarst Kaja Kiige Illustratsioon: Sakala hambaravi

Vastab Sakala hambaravi hambaarst Kaja Kiige:

Tarkusehambad võivad tõesti juba suus olevaid hambaid puseriti lükata, kui neil pole piisavalt ruumi lõikuda. Seda juhtub tihemini just alumiste hammaste puhul. Kui on juba toimunud esihammaste osas asendimuutus ja siis tarkusehammas või -hambad eemaldada, hambad enam tagasi sirgeks ei lähe. Seetõttu on samuti soovitatav regulaarne hammaste kontroll, et hoida lõikuvatel või lõikuma hakkavatel tarkusehammastel silm peal ning õigel ajal need vajadusel eemaldada.

Kui üks purihammastest on välja tõmmatud, siis lõikuv tarkusehammas võib puuduva hamba tühimiku poole liikuda, teinekord lükates veel ka oma naabrit, kuid hammas kaldub viltu tühimiku poole. Tunduda võib, et vahe on kokku läinud, kuid tegelikult on naaberhammas augu poole vajunud ja ka hambumuskontaktid ei ole enam õiged. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles