6 asja, mida kõrvavaik su tervise kohta ütleb

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvu tuleb regulaarselt, ent ettevaatlikult puhastada.
Kõrvu tuleb regulaarselt, ent ettevaatlikult puhastada. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tundub kentsakas, ent näiteks uriini, sülje ning isegi kõrvavaigu värvist ja konsistentsist saab välja lugeda, kas su tervisega võib midagi korrast ära olla.

Kõrvavaigule ei pöörata kuigi suurt tähelepanu ning arvatakse pigem, et selle peab kõrvadest lihtsalt eemaldama, kirjutab Fox. Tegelikkuses on kõrvavaik selleks, et mustus ja tolm ei pääseks liiga sügavale kõrvakanalisse. Samuti võib kõrvavaigu värvus ja koostis ajaga muutuda ning anda märku, et sind võib kimbutada mõni kõrvahaigus.

See on vesine ja roheka tooniga. Kui oled näiteks trenni tehes või saunas käies palju higistanud, satub higi sageli ka kõrva ning seguneb kõrvavaiguga. See annabki vaigule vesisema konsistentsi ja vahel ka roheka värvuse. Kui sa aga higistanud pole ning kõrvavaik on sellegipoolest rohelist või tumekollast tooni, võib see viidata kõrvapõletikule ning peaksid laskma kõrvu kontrollida.

See on kuiv või väga kleepuv. Enamike inimeste puhul esinebki emb-kumb variant ning huvitaval kombel annab see märku hoopis meie geneetikast. Nature Genetics ajakirjas ilmunud uuringus leiti, et asiaatidel on enamasti väga kuiv kõrvavaik, eurooplastel ja aafriklastel jällegi kleepuv ning veidi veniv. Uuringu autorite väitel on see seotud kliimaga, milles meie esivanemad arenesid.

Sellel on väga tugev lõhn. Tugevalt ninnatungiv ja ebameeldiv kõrvavaigu lõhn võib viidata sellele, et keskkõrvas on mingisugune infektsioon või kahjustus. Kui keskkõrvaga on midagi lahti, võivad halveneda ka haistmine ning tasakaal, samuti tekkida «helisemise» tunne kõrvades. Nende sümptomite puhul tuleks pöörduda arsti poole.

See voolab kõrvadest välja. «Vaigupisarad» või kõrvadest erituv mädane vedel vaik võib olla märguanne kolesteatoomist ehk pärlkasvajast. See võib olla nii kaasasündinud kui ka tekkida keskkõrvapõletiku tagajärjel, ent suurenedes hakkab kolesteatoom kõrva kahjustama.

Seda polegi. Kui kõrvavaiku on vähevõitu, pole probleemi. Kui seda ei eritu enam üldse, võib olla võimalus, et tegu on haruldase sündroomiga keratitis obturans. Selle asemel, et järk-järgult kõrvast välja tulla, kasvab vaha kõrva sees ning lõpuks pidevalt kokku kogunedes ummistab selle. Üldjuhul kaasnevad sellega ka valulikkus ning lukus või täitunud kõrva tunne.

See on kuiv ja helbeline. Kui kõrvavaik muutub heledamaks ning pole enam kleepuv, vaid pigem pudisev ja helbeline, ei tasu ilmselt muretseda – see kaasneb vanusega, sest vanemaks saades muutuvad ka vaiku tootvad näärmed kuivemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles