Uskumatu lugu: eestimaalased ostavad loomade ussirohtu ja tarbivad seda ise (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsikatele tuleb sageli teha ussitõrjet.
Kutsikatele tuleb sageli teha ussitõrjet. Foto: Panther Media/Scanpix

Igal sügisel sagenevad juhtumid, kus inimesed ostavad apteegist lemmikloomadele mõeldud ussirohtu, aga kui apteeker esitab lisaküsimusi, selgub, et inimene kavatseb seda ise tarvitada või anda isegi lapsele.

«Tuleb välja, et kui peres avastatakse inimestel ussid, siis on see nii piinlik probleem, mida ei julgeta isegi retseptiravimi saamiseks perearstile kurta. Lemmikloomadele mõeldud antiparasiitikum, mis on ette nähtud siseparasiitide, lai- ja ümarusside tõrjeks koertel ja kassidel, on aga kergemini kättesaadav käsimüügiravim,» rääkis Apotheka proviisor Catri Valner.

Ta rõhutas, et apteeker küsib alati inimeselt, millise kaaluga loomale ravimit anda soovitakse ja kui selgub, et looma polegi, pole ravimit väljastada võimalik. Siis soovitab apteeker kindlasti murega perearsti poole pöörduda, kes määrab inimesele õige ravi.

«Loomade ravimid on mõeldud kasutamiseks loomadele ja neid ei tohi mitte mingil tingimusel manustada inimene, sest pole teada, kuidas need talle mõjuvad. Selge on see, et inimeste ja loomade ravimitel on erinevad toimeained,» tõdes Valner.

Proviisor lisas, et kõik apteegis müügil olevad veterinaarravimid on varustatud hoiatusega «Ainult veterinaarseks kasutamiseks», mistõttu ei tohiks tekkida olukorda, kus inimene kogemata loomadele mõeldud ravimit manustab.

Lemmikloomade omanikud võiks loomadele teha ussitõrjet regulaarselt, vähemalt kord kvartalis, sest ainult see vähendab nakkuse levikut ning aitab kaitsta inimese ja looma tervist. Kuni pooleaastastel kutsikatel ja kassipoegadel on soovitatav teha tõrjet isegi kord kuus.

Vähemoluline pole ka puhtuse hoidmine ja regulaarne kätepesu, sest inimene võib nakatuda mikroskoopilisi parasiidi mune alla neelates, mis satuvad suhu saastunud pinnaselt või kätelt. Parasiitide mune võivad väljutada ka loomad, kes tunduvad pealtnäha terved.

Siseparasiidid võivad Valneri sõnul inimestel põhjustada tervisehädasid. Usse võib kahtlustada siis, kui inimene oksendab, on kaotanud isu, vaevleb kõhulahtisuse või ka pikaajalise köha käes, tunneb väsimust või on tekkinud mõni nahalööve. Haiguse raskusaste sõltub alla neelatud parasiidimunade arvust ning nakatunud inimese vastupanuvõimest.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles