Näitlejanna sattus haiglasse munasarja torsiooni tõttu - mis see on?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Busy Phillips.
Busy Phillips. Foto: MARCOCCHI GIULIO/SIPA

Ameerika näitlejanna Busy Phillips sattus haiglasse, kuna tundis alakõhus tugevat valu – arstid diagnoosisid tal munasarja keerdumise ehk torsiooni.

Enda keha kuulamine ning selle vajadustele tähelepanu pööramine võib päästa elu – seda koges just Busy Phillips, kes tänu sellele haiglasse pöördus ning hullemast seisundist pääses, kirjutab Business Insider.

Mitmetes filmides ja seriaalides mänginud 38-aastane naine lööb muuhulgas kaasa raadiosaates «We’re no doctors» (Me pole arstid – toim).  Oma Instagrami kontol kirjutas ta järgmist: «Mu raadiosaate kuulajad teavad meie põhilist soovitust, et inimene ei peaks püüdma olla kangelane, vaid pöörduma arsti juurde. Nädalavahetusel tekkis mul alakõhus piinav valu ning haiglas selgus, et munasari oli keerdunud. Minu oma pöördus küll ise tagasi ja sellega on korras, aga võib ka juhtuda, et läbida on vaja operatsioon või võid munasarja isegi kaotada (see juhtus minu hea sõbraga). Tundsin end valuga haiglasse minnes küll idioodina, ent see oli siiski õige tegu – seda tuleb teha ka siis, kui sulle öeldakse, et kõik on korras.»

Näitlejannal siiski vedas ning munasari pöördus ise tagasi loomulikku asendisse, ent vahel on selle tagamiseks vaja ka operatsiooni või tuleb halvemal juhul isegi munasari eemaldada.

 

Last night ended super weird. But if you listen to my podcast, you know our advice is always, don't be a hero, go to the doctor. Anyway, I had a crazy excruciating pain in my lower right side and after a long time at Mass Gen, it was determined my ovary had flipped over- it's called torsion. Mine flipped back by itself and I'm ok but sometimes if it doesn't you have to get surgery or you can lose your ovary(which actually happened to a really good friend of mine) Anyway, my point of posting this was I felt like an idiot for going to the hospital but ultimately, going was the right move! It always is! Even if they say you're fine and send you on your way! And a huge thank you to the amazing doctors and nurses who took care of me! ❤️❤️❤️

A post shared by Busy Philipps (@busyphilipps) on

Mida kujutab endast munasarja torsioon?

Munasarja torsioon on pigem harvaesinev seisund, mis võib tekkida seoses healoomuliste tsüstide või munasarjakasvajatega, aga ka kunstliku viljastamisega. Kuna munasari muudab asendit, võib see tingida verevoolu takistuse kuni selle täieliku peatumiseni. Sellest annavad märku teravad valud alakõhu mõlemal pool ning kindlasti ei tohi seda ignoreerida – mida hiljem arsti juurde jõuad, seda halvem võib seisund juba olla. Kui munasarja keerdumus esineb koos kasvajaga, tuleb munasari lõplikult eemaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles