Toidud, mis kasvatavad musklit

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punased oad on hea taimne valguallikas.
Punased oad on hea taimne valguallikas. Foto: panthermedia.net / Mykola Lunov/scanpix

Lihasmassi kasvatamises ja silmapaistvuses mängib olulist rolli toidulaud – sinna peaksid kindlasti kuuluma kvaliteetsed valgu- ja rasvaallikad ning ainevahetust kiirendavad kiudained.

CheatSheet portaal teeb ülevaate, millised toiduained annavad kehale nii vajalikku kütust kui ka soodustavad lihasmassi suurenemist, kui inimese igapäeva kuulub ka regulaarne treening.

Munad. Omletis, ahjus, keedetuna või isegi pudru sees – hea valgu-, rasva- ja vitamiiniallikas on muna ühtmoodi iga toidu sees. Kui jälgid kaalu, võid menüüsse jätta suuremas osas munavalge, kuigi just ka kollases peitub hulk kasulikke toitaineid.

Kodujuust. Mõnes inimeses tekitab see tülgastust, teine jällegi sööb kahe suupoolega. Kodujuustufänn saab selles toidust aga olulise koguse valku ning seda üsna väikse kaloritehulga juures.

Lõhe. See on rikas oomega-3-rasvhapete poolest, mida on hädasti vaja nii aktiivsel trennihundil kui ka tavainimesel. Boonusena on lõhe ka üsna hea valguallikas.

Kana. See kuulub samuti toiduainete hulka, mida iseloomustab kõrge valgu-, ent samas madal rasva- ja süsivesikusisaldus. Treenijale, kes soovib lihasmassi kasvatada, on see ideaalne valik ning toitudes saab seda mitmekesiselt valmistada ja kombineerida koos kergemate süsivesikuallikatega.

Kaerahelbepuder. Kaerahelbed on odavad ning neid on lihtne valmistada, samas leidub neis korralik kogus süsivesikuid, aga ka mõnel määral häid rasvu ja isegi valke. See on tugev energiaallikas ning kausitäis kaerahelbeputru annab ühtlasi hea panuse päevasesse teraviljavajadusse.

Köögiviljad. Suurte valguallikate kõrval ei saa neid kahtlemata unustada, sest köögiviljad on olulised vitamiini- ja kiudaineallikad. Kui tarbida vähe kuidaineid ning rohkelt valku, koormab see seedesüsteemi. Köögiviljad on aga ideaalsed nii vahepalaks kui ka kala või kana kõrvake. Samuti leidub köögivilju, milles on samaaegselt üsna kõrge taimsete valkude kui ka kiudainete osakaal, näiteks brokoli, herned ja spinat.

Oad. Ka neid on soodne osta ning lihtne toiduks valmistada. Oad rikastavad toidulauda nii oma kõrge kiudaine- kui ka valgusisalduse poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles