Ortopeed Mihkel Mardna: liigse koormusega on jooksuvigastus kerge tulema

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asfaldil jooksmist ei pea kartma, kui varnast on võtta head, põrutust pehmendavad jalatsid.
Asfaldil jooksmist ei pea kartma, kui varnast on võtta head, põrutust pehmendavad jalatsid. Foto: panthermedia.net / Leung Cho Pan

Ortopeed Mihkel Mardna väitel imenippi jooksuvigastuste ärahoidmiseks pole – piisab, kui tegeled peale jooksu lihasetreeninguga, venitad korralikult ning väldid ülekoormust.

Mardna nimetab vigastuste peamise tekkepõhjusena seda, et spordiharrastaja tugiaparaat ehk kogu skeletilihaste süsteem koos luude-lihaste-kõõlustega pole valmis talle peale sunnitud koormuseks. «Jooksmisel pole tähtis ühekordse treeningu maht, pigem tuleks teha vähem ja tihedamini kui harvemini ja palju korraga,» tõdes ta. Näide koormusega ülepingutamisest on tema sõnul weekend warriorʼi tüüpi inimesed, kes töötavad esmaspäevast reedeni ning arvavad, et nädalavahetusel tuleb kõik tasa teha, võttes  kummalgi päeval ette näiteks 20-kilomeetrise jooksutreeningu.

Mitmekülgsus ennekõike

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles