Lugeja küsib: kas küpsetistes ja putrudes peaks alati kasutama täistera?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaerahelbed.
Kaerahelbed. Foto: panthermedia.net / Rezeda Kostyleva

«Enamikele jahudele ja pudruhelvestele on olemas täisterast alternatiiv (täisterakaerahelbed vs tavalised kaerahelbed, rukkijahu vs täisterarukkijahu), aga kas peab neid peaks ka küpsetisi ja putru tehes eelistama? Kas gluteeni osakaal neis on siis erinev? Kui eelkõige soovitatakse nisujahu tarbimist vähendada, kuna seal on palju gluteeni, siis kuivõrd parem variant on täisteranisujahu?» küsis lugeja.

Vastab Tervise arengu instituudi (TAI) ekspert Tagli Pitsi.

Küpsetisi või putru tehes ei pea eelistama kogu aeg täisteraversioone, kuid hea oleks vähemalt mingi osa rafineeritud teraviljadest asendada täisteratoodetega, kuna terade koorimine vähendab nende kiud- ja mineraalainete sisaldust.

Täisteranisujahus on gluteenisisaldus õige pisut väiksem kui rafineeritud valges nisujahus. Samas kui inimesel on arstlikult diagnoositud tsöliaakia, siis ei tohi gluteeni saada ka minimaalsetes kogustes.

Kaerahelveste puhul võib pakenditelt leida nii nimetust «kaerahelbed» kui «täisterakaerahelbed», kuid tegelikult on alati tegemist täisteratootega ehk ära on kasutatud kogu tera. Küll aga võib neid olla eeltöödeldud (peenemaks jahvatatud, auruga töödeldud jm), mistõttu nende keetmine läheb rutem, kuna helbed saavad kiiremini pehmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles