Vaimu-, liikumis- ja nägemispuudega poiss saab tuge lahketelt annetajatelt

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümneaastane Artur.
Kümneaastane Artur. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Lastefond asub toetama kümneaastast Tallinna poissi Arturit, kes vajab igakuiselt spetsiaalset, ent kallihinnalist ravitoidusegu, mille soetamine perele üle jõu käib.

Enneaegsena sündinud Artur sai sünnitrauma tagajärjel ajukahjustuse ning tal on diagnoositud laste tserebraalparalüüs ehk ajukahjustusest tingitud füüsilise arengu mahajäämus. Lisaks sügavale puudele on Arturil ka vaimu-, liikumis- ja raske nägemispuue.

Laps vajab ööpäevaringset hoolt ning abivahendeid nii hingamiseks kui ka söömiseks. Nimelt on poisile paigaldatud tarhheostoom, mis on kunstliku hingamise jaoks hingetorusse tehtud avaus ja toitumiseks gastronoom, mis on kõhule tehtud avause kaudu makku suunatud väike sond.

Gastronoomi kaudu söömiseks ja vajalike toitainete kätte saamiseks vajab Artur toitmist spetsiaalse ravitoiduseguga, mida kulub ühe kuu jooksul 45 liitrist pakki. Kahjuks haigekassa kallihinnalist ravitoitu ei hüvita ning perele pole selle eest tasumine jõukohane.

Siinkohal tuleb appi SA TÜK Lastefond, kes aitab tasuda 90 protsendi ulatuses ehk ühes kuus 230 euroga Arturi ravitoidusegudele kuluva summa. Fondi toetusjuhi Eveli Ilvese sõnul toetatakse täna igakuiselt 21 lapse ravitoidukulusid ning igal kuul jõuab heategevusfondini üha uusi lapsi.

«Meil on väga hea meel, et ka Arturi pere on meid üles leidnud,» nentis Ilves. Ta tõi välja, et kuna kulutused ravitoidule on igakuiselt väga suured, leidub juhtumeid, kus vanematel pole võimalik lapsele arsti poolt määratud ravitoitu soetada.

«Lastel, kes saavad sobivat ravitoitu, paranevad reeglina mitmed tervisenäitajad, nad on tugevamad, viirustele vastupidavamad ja neil ilmnevad uued oskused. Julgustame Lastefondi poole pöörduma kõiki peresid, kus kasvab ravitoitu vajav laps − meie saame aidata!» kinnitas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles