Tasub teada: kui sageli võiks venitusharjutusi teha

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selg läheb istuva töö juures kergesti pingesse.
Selg läheb istuva töö juures kergesti pingesse. Foto: Panthermedia.net / LightField Studios

Venitusharjutuste tegemine soodustab keha painduvust ning aitab lihastel püsida elastsetena, samuti vähendada lihaste ja liigeste pinget. Kui palju aga võiks end venitada?

Ameerika spordimeditsiini kolledži poolt kokku kutsutud eksperdid panid pead kokku ja selgitasid olemasolevate uuringute põhjal välja, milline hulk venitusharjutusi võiks kuuluda üldlevinud soovituste põhjal inimese igapäevarutiini, vahendab health.harvard.edu.

Eksperdid nõustusid järgmistes soovitustes:

Venitusharjutusi võiks teha enamikule lihasgruppidele, sealhulgas nii kaelale, õlgadele, kerele, alaseljale, puusadele, jalgadele kui ka säärtele. Terve täiskasvanu võiks julgelt venitada neid lihasgruppe vähemalt 2-3 korda nädalas.

Optimaalsemate tulemuste saavutamiseks võiks igale venitusharjutusele pühendada 60 sekundit. Näiteks kui venitad säärelihaseid, siis hoia end venitusasendis korraga 15 sekundit. Sedasama venitust võiks seega korrata neli korda. Kui hoiad venitust 20 sekundit, võiks teha kolm kordust, pooleminutilise venituse puhul kaks jne.

Niisamuti tuleb tähelepanu pöörata, et kui inimene juba tegeleb spordialaga, mis sisaldab palju venitusharjutusi nagu näiteks jooga, ei pruugi tal olla vajalik lisaks sellele veel eraldi venitusi teha. Samas ei jookse need ilmselt ka mööda külgi maha. Küll aga kuluvad aktiivsed venitusharjutused ära enne ja pärast muu aktiivse spordiala harrastamist (jooksmine, jõutreening, suusatamine jm).  

Loe rohkem:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles