PERH võttis esimesena Eestis kasutusele ravimiohutust parandava e-teenuse

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neerupuudulikkusega patsientidele on ravimite tarbimise kohta palju vastuolulisi soovitusi.
Neerupuudulikkusega patsientidele on ravimite tarbimise kohta palju vastuolulisi soovitusi. Foto: panthermedia.net / Andriy Popov

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) hakkas kasutama e-teenust, mis annab neerupuudulikkusega patsiendi arstile automaatse soovituse ravimi annuse kohta.

Regionaalhaigla kliinilise farmakoloogi, vanemarst-kardioloogi dr Toomas Marandi sõnul on ravimite annustamise kohta neerupuudulikkusega patsientidele palju ja kohati vastukäivaid juhiseid, mille järgimine on sageli ebamugav. Uue e-teenuse kasutamine lihtsustab oluliselt ravimite määramist neerukahjustusega patsientidele ning aitab vältida võimalikke annustamisvigade tagajärgi.

Vähenenud neerufunktsiooniga haigete paremaks tuvastamiseks arendas Regionaalhaigla välja hinnangulise glomerulaarfiltratsiooni (eGFR) näidu kuvamise patsiendi haigusloos. E-teenus ühendab haigla infosüsteemis oleva patsiendi neerufunktsiooni näidu, ravimi annuse soovituse andmebaasist Renbase ning kuvab selle automaatse soovitusena retsepti kirjutavale arstile.

Andmebaasi olulisust kliinilises töös rõhutab Tallinna Tehnikaülikooli tervisetehnoloogiate instituudi e-meditsiini keskuse poolt läbi viidud uuring (2015), mis näitas, et neerupuudulikkus (kroonilise neeruhaiguse staadiumid 3–5) esines 36 protsendil Regionaalhaigla statsionaari ja 18 protsendil ambulatoorse vastuvõtu patsientidest.

Rootsi ja Soome tervishoiutöötajate seas enimkasutatud ravimite andmebaas Renbase sisaldab soovitusi üle 1500 ravimi annustamise kohta iga neerupuudulikkuse astme puhul. Rootsis läbi viidud uuring näitas, et Renbase’i kasutamine suurendab arstide tähelepanu ravimite õige annustamise vastu neerupuudulikkusega patsientidele, samuti hoidis automaatseid soovitusi andev teenus kokku arstide aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles