Ravimiamet: väikelapsi saab gripi vastu vaktsineerida, kuid mitte uue vaktsiiniga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelaste vaktsineerimine.
Väikelaste vaktsineerimine. Illustratsioon: Esben Hansen/Panthermedia/Scanpix

Sellel gripihooajal on võimalik valida kahe vaktsiini seast, millest vaid üks sobib alla kolmeaastastele lastele.

Ravimiameti sõnul on sellel gripihooajal võimalik valida kahe vaktsiini seast. Uuel Vaxigrip Tetral on kaitse nelja gripitüve vastu, kuid see sobib alates kolmandast eluaastast, Influvacil on kaitse kolme gripitüve vastu ja sobib alates kuuendast elukuust ning on kaks korda odavam.

Kolmevalentne gripivaktsiin sisaldab kahte A gripiviiruse tüve ja ühte B gripiviiruse tüve. Neljavalentses vaktsiinis on samad tüved ning täiendavalt üks B gripiviiruse tüvi. Kolmevalentse gripivaktsiini Influvaci hind on 5,04 eurot ja neljavalentse Vaxigrip Tetra hind on 10,53 eurot.

Väikelastele sobib vaid üks vaktsiin

Neljavalentse gripivaktsiini kliinilistes uuringutes osalesid lapsed vanuses alates kolmandast eluaastast. Seni, kuni ei ole andmeid väiksematel lastel kasutamise kohta, seda neil kasutada ei tohiks. Kolmevalentset gripivaktsiini Influvac võib kasutada alates kuuendast elukuust. Tegelikult saab Influvaciga vaktsineerida kõiki soovijaid. 

Millised sümptomid võivad tekkida peale vaktsineerimist?

Pärast vaktsineerimist võivad tekkida kerged sümptomid, nagu iiveldus, väsimus, peavalu, lihasvalu ja külmavärinad, kerge palavik, süstekoha valu/turse. Nähud mööduvad tavaliselt paari päevaga.

Vaktsineerimise tõttu grippi haigestuda ei saa, sest vaktsiin sisaldab surmatud viirust.

Gripivaktsiinid ei ole 100 protsenti efektiivsed. Haiguste kontrolli keskuse (CDC) andmetel on nt juhul, kui vaktsiinis sisalduvad tüved kattuvad ringlevate gripiviiruse tüvedega, gripivaktsiini efektiivsus 40-60 protsenti. Kuid uuringud näitavad, et isegi grippi haigestudes kulgeb vaktsineeritud isikutel haigus kergemini.

Eelmisel gripihooajal vaktsineeris end terviseameti andmeil gripi vastu üle 34 000 inimese, neist kuni neljaaastaseid oli veidi enam kui 1000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles