Rinnakabinetti oodatakse kõiki naisi: kontrolli pääseb ka ilma saatekirjata

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varases staadiumis avastatud rinnavähist on suur tõenäosus täielikult paraneda.
Varases staadiumis avastatud rinnavähist on suur tõenäosus täielikult paraneda. Foto: SCANPIX

Sõeluuringu sihtgruppi mitte kuuluvad naised saavad lasta rindu kontrollida Põhja-Eesti regionaalhaigla rinnakabinetis.

Regionaalhaigla rinnakabinetti on oodatud naised kõikjalt Eestist, rinnaalaste probleemide, küsimuste või kaebustega, samuti ka mammoloogi ravi mittevajavad naised rindade regulaarseks kontrollimiseks, kirjutatakse regionaalhaigla kodulehel

Aastas avastatakse üksnes regionaalhaigla rinnakabinetis 80–100 esmast rinnavähi juhtu, mis on umbes 15 protsenti kõigist Eesti esmasjuhtudest. «Viie aastaga on regionaalhaigla rinnakabinetti külastanud rohkem kui 15 000 naist, neist 400 naisel on avastatud kontrolli tulemusena rinnavähk,» sõnas radioloogiakeskuse juhataja radioloog Äli Roose.

Kabinetti pöördumiseks on vajalik perearsti või mõne muu eriarsti saatekiri. Rinnakabinetti pöördujaid küsitleb õde-nõustaja või ämmaemand, kes teeb ka läbivaatuse, vajadusel määratakse koostöös arstiga radioloogilised uuringud ning haiguse kahtlusel võetakse koeproov haiguskoldest.

Lisaks lühikestele järjekordadele on rinnakabinetil veelgi eeliseid – kui radioloog kontrolli käigus rinnakasvaja avastab, suunatakse patsient kiiresti edasi mammoloogi vastuvõtule, mida patsient tavasituatsioonis üsna pikalt ootama peaks. Varases staadiumis avastatud rinnavähist on suur tõenäosus täiesti terveneda.

Regionaalhaigla rinnakabinetti on saatekirjaga oodatud:

  • nooremad rinnakaebustega naised
  • rinnavähi riskigruppi kuuluvad naised (perekonnas emal, õel või vanaemal on diagnoositud rinnavähk)
  • Eesti sõeluuringu sihtgrupist vanuse tõttu välja jäänud eagrupi naised (risk haigestuda jääb kõrgeks ka vanemas eagrupis, keda skriiningule enam ei kutsuta)
  • Kindlustuseta naised – nemad peavad uuringute eest vastavalt haigekassa hinnakirjale ise maksma

Saab pöörduda ka saatekirjata

Lisaks radioloogiakeskusele töötab nüüd rinnanõustamise kabinet ka regionaalhaigla kirurgiakliinikus ja sinna võivad naised pöörduda ilma saatekirjata. Konsultatsioonijärgselt suunatakse patsiendid mammograafiasse või ultraheliuuringule ning uuringute vastuseid konsulteerib lisaks radioloogile ka kogenud rinnakirurg. 

Loe rinnakabineti kohta rohkem siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles