Nina kiheleb ja kurk kuivab: kas sind kimbutab ruumiõhu sündroom?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruumiõhu sündroomi ei tasu ajada segamini külmetuse või allergiaga,
Ruumiõhu sündroomi ei tasu ajada segamini külmetuse või allergiaga, Foto: Panther Media / Scanpix

Ruumiõhu sündroomi põhjustab ebasobiv õhk, näiteks kui see on liiga kuiv või saastunud.

See väljendub ebamugavustunnet tekitavate aistingutena, ent võib põhjustada ka märgatavat töövõime langust, kirjutab tervisenõustamise keskkond kliinik.ee.

Sagedasemad kaebused on seotud silmadega, näiteks tekib punetus ja kihelus, pisarad hakkavad voolama või silmalaud lähevad turse. Samuti võib sündroomist märku anda nina kihelemine või kuivustunne, ninakinnisus või verise eritise tekkimine.

Ruumiõhk võib mõjutada ka kurgu limaskesta, tekitades seal kipitustunnet, kuivus- või janutunnet, häälekähedust või ärritusköha. Mõjutatud võib olla ka kesknärvisüsteem, näiteks kui tekib seletamatu väsimus, uimasus, peavalu või peapööritus. Harvem esineb ka naha kuivust, kihelust või löövet.

Enamik neid sümptomeid võib esineda mitme teisegi haiguse puhul, seepärast saab ruumiõhu sündroomist rääkida vaid juhul, kui muud põhjused – külmetushaigused ja allergia – on välistatud ning kui inimene tunneb end väljaspool kõnealust hoonet või ruumi paremini.

Töökeskkonnas kujunevad niisugused sümptomid vahel aegamööda ja muutuvad häirivaks alles töönädala lõpuks, mistõttu aetakse neid tihti segi tööstressist tulenevate nähtudega. Ruumiõhu sündroomi korral esinevad kaebused sageli mitmel, vahel isegi enamikul kollektiivi (pere)liikmetest.

Olukorra lahendamiseks tuleb välja selgitada probleemi põhjus ning see kõrvaldada, ravimid niisugustel puhkudel erilist edu ei taga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles